Met de proefclub de Languedoc in

Te weinig doe ik eigenlijk iets met de Languedoc! Extra leuk was het daarom dat de gastheer van vanavond zijn proeverij rond dit thema had opgebouwd! Rond half acht kwamen we bijeen op onze vaste locatie bij BuyYourWine waar we traditiegetrouw rond kwart voor acht het eerste glas heffen.

 

De ruimte die BuyYourWine ons ter beschikking stelt, is temidden van de wijnschappen en gevuld met een lange houten tafel waar je met zo’n man of 12 om heen kan zitten.
Het is tevens de ruimte waar ik met regelmaat workshops en trainingen geef, op allerlei wijngebied. Van wijnproeven tot echte wijnlessen, van wijn-spijs tot en met een cursus Smaakstijlen. Kleine groepen, veel proeven.

Met de proefclub is het makkelijk, eenmaal in de maand proeven we samen, iedere keer is een ander de gastheer of –vrouw. Een man of 12 bij elkaar.
Languedoc dus ditmaal. Elf wijnen, vier wit, twee rosé en vijf rood. Van wijnen van de picpoul de pinet en muscat naar wijnen uit de Minervois en Costières de Nimes. (ha, is het nu Rhône of toch Languedoc?)

Prachtig rood van GSM in verschillende uitvoeringen, over het algemeen fruitig, rijpe tannines en veel alcohol, behoorlijke zuren.

Waar ik bij de laatste wijn dacht wat cabernet s. te proeven, bleek dat carignan te zijn. Wat maggiplant, wat groene paprikatonen vond ik tussen het fruit.

 

Kortom, om met Hugh Johnson te spreken: “De Languedoc heeft bewezen dat het een aardige partij kan meespelen op het akelig vlakke speelveld  waarop de meest basale producenten van de Nieuwe Wereld hun thuiswedstrijd spelen. Gelukkig voor ons allemaal heeft het tevens bewezen dat het ook serieuze wijnen met het stempel van hun Zuid-Franse terroirs kan leveren.”

Zoals altijd was het weer een wijnavond vol wijn en vol praatjes! Relaxed!

Lees ook:Pommard 1973
Lees ook:De laatste les Food&Wine kent een ‘wijnig’ vervolg
Lees ook:Win een wijn uit de Languedoc
Lees ook:Voorjaarsproeverij van BuyYourWine
Lees ook:Winterse wijnen bij BuyYourWine

1 Reacties // Reageer

One thought on “Met de proefclub de Languedoc in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>