Pommard 1973

Wim was aan de beurt. Gisterenavond om de proeverij van onze proefgroep te verzorgen. Rond half acht kwam hij aangesjeesd en achteruit het pad in. Een enorme koelbox stond op de achterbank van zijn auto. Het zag er spectaculair uit en dat zou het die avond ook worden. We eindigden notabene met een Pommard uit 1973.

Die herkende iedereen wel.

Wim had er veel tijd ingestoken. We proefden drie flights.  Blind hè! Twee keer wit en de laatste was compleet in rood gestoken.

De proeverij was uitgebalanceerd en evenwichtig opgebouwd. We werkten serieus door met ons neus in de glazen maar daarnaast was het ook werkelijk hilarisch. Niemand schaamde  zich om maar iets te zeggen. Lekker ongegeneerd alles op tafel! Daar houden we  wel van.
De Pommard was natuurlijk wel een enorme verrassing. Een 73er staat bij ons althans niet dagelijks op de tafel.

We keken allemaal gebiologeerd toe hoe Wim de kurk de das om deed en uiteindelijk de laatste kruimeltjes verwijderde. Oefff geen makkelijke klus!

Het inschenken, uiterst voorzichtig en rustig, om de Pom vooral niet te shockeren in onze propere wijnglazen. Maar ja, geen Kristal gisteren op de proeftafel.
Pommard, vlakbij Volnay gelegen in de Cóte de Beaune, het zuidelijke deel van de Cote d’Or. Men zegt dat de rode wijnen van de Cóte de Beaune minder tannine hebben dan de wijnen van de Cóte de Nuits. Eleganter en zachter dan hun grotere broers van genezijde.
1973 echter was niet bepaald een topjaar voor de Bourgogne. We gingen er dus wel vanuit dat de wijn kapot zou zijn, niet meer drinkbaar, over de top.

Verbazingwekkend was het dat hij nog echt wel wat te zeggen had. In het glas een bleke roodbruine wijn. Tonen die extreme rijp waren, veel heel veel leer vond ik. We proefden een wijn met nog “behoorlijke” zuren zelfs! Vermakelijk en onwijs leuk om te zien, te proeven en over na te denken.

Immers, wat deed jij in 1973?

 

 

 

Lees ook:Opbrengst Hospices de Beaune 4,5 miljoen euro
Lees ook:Languedoc-Roussillon op de proeftafel
Lees ook:Proefnotities Hosman proeverij
Lees ook:Loire op de fiets!
Lees ook:Nog een proeverij (18 juni)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>