Vloeibaar hout

Eén van de gebieden waar traditioneel veel wijnen vandaan komen die soms net vloeibaar hout zijn is de Rioja. Toen ik zo’n 15 jaar geleden mijn interesse in wijn begon te ontwikkelen dronk ik vaak bij vrienden verschillende dure Rioja’s .Bijna alle wijnen hadden destijds een kenmerkende houtgeur en ook in de smaak leek hout zich te hebben vereenzelvigd met de wijn. Ik was dan ook niet zo’n grote fan van deze wijn. Toch is de Rioja tegenwoordig een meer dan interessant gebied.
De DOC Rioja bevindt zich in de Ebro vallei, met Logroňo als hoofdstad.
Het gebied wordt onderverdeeld in de Rioja Alta, Alavesa, en Baja, waarbij de beste rode wijnen uit de Alta komen. Dé druif van de Rioja is natuurlijk de tempranillo, die hier groeit op een zeer diverse ondergrond. De bodem is grofweg onder te verdelen in drie typen; kalk/klei, ijzerhoudende klei, en een stenige diepe bodem nabij de rivier de Ebro. Omdat in dit relatief kleine gebied ook nog eens grote hoogteverschillen en microklimaten bestaan, kunnen hier zeer verschillende wijnen worden geproduceerd. Gelukkig zijn veel producenten ervan overtuigd geraakt, dat een alles overheersende houtsmaak wel erg zonde is gezien het mooie basismateriaal. Zij gebruiken hout allen om structuur aan de wijn te geven, en proberen om een maximale fruitigheid uit de wijn te halen. Houtlagering speelt nog steeds een belangrijke rol in deze streek voor de classificatie van de wijnen; zo verblijven de Crianza en Reserva minstens één jaar in een houten vat, terwijl de Gran Reserva minimaal twee jaar gelagerd wordt. Doordat het hout tegenwoordig echter met meer beleid gebruikt wordt, komt de verfijnde en complexe smaak van de Rioja veel beter tot zijn recht. Zo wordt er hout gebruikt dat minder “getoast” is, en wordt de wijn niet meer in uitsluitend nieuwe vaten opgevoed. Het vloeibare hout verdwijnt daarmee langzaam maar zeker. Vijftien jaar geleden zou ik dat jammer hebben gevonden, maar tegenwoordig past deze ongenuanceerde smaak niet meer in het palet van de meeste wijndrinkers.

Lees ook:Hout & Wijn deel I
Lees ook:Spaanse wijnen, van fluweelzacht naar zuiver fris
Lees ook:Proefnotities Hosman proeverij
Lees ook:Wijn van de webwinkel Vinos la Bodega
Lees ook:Ilja Gort en het geheim van het hout

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>