Wijn van de webwinkel Vinos la Bodega

Voor het Groningse wijnbedrijf Vinos la Bodega proefde ik met de proefgroep van het Wijncoachingbureau een aantal wijnen door. Deze exclusieve Spaanse wijn en cava winkel heeft een uitstekende website waar je ruimhartig kunt winkelen. Tevens ben je altijd welkom op hun met regelmaat gehouden proefavonden, daar in het hoge Noorden!
Rood, rosé en sappig wit op de proeftafel. Vandaag aandacht voor de twee witte wijnen!

Julia Garcia Verdejo uit de DO Rueda en Elle de Lanaluce blanco uit de DOCa Rioja.

Rueda en Rioja liggen hemelsbreed niet eens zo ver uit elkaar.

SInds Rioja niet alleen maar viura mag gebruiken, maar sinds, naar ik meen 2007, ook  chardonnay, sauvignon blanc en verdejo is de verkoop van de witte wijn stijgende.

Ik pak de verse nieuwe “aan de slag met wijn” er even bij voor een precieze en heldere omschrijving van deze streken.

Hoe zit het ook al weer met Rioja en Rueda.

Rioja, de wijn waarvan de druiven uit La Rioja, Navarra en Baskenland mogen komen, kan rood, rosé en wit zijn. Het klimaat in deze streek is koeler, doordat het wat hoger ligt. De invloed van de Atlantische zee is in de Ebrovallei nog te merken en de klei-kalkbodem is gunstig voor finesse in de wijn. Het is de eerste streek waar de DO vergeven werd, in 1925. Tegenwoordig is het een van de weinige DOCa gebieden. De DOCa status kwam in 1991. Baja, Alavese en Alta zijn de namen van de subzones van de Rioja. Met name Alavesa en Alta liggen wat hoger. Op een hoogvlakte van 400 tot  500 meter.

Voor de witte wijnen gebruikt men nog steeds graag viura, malvasia en garnacha.

Het vlakke gebied van de DO Rueda ligt in het Centraal Plateau op 600 – tot 780 meter hoogte. De wijngaarden liggen verspreid langs de korenvelden. Dankzij de Franse profeesor Emile Peyraud is de Rueda in opkomst. Hij onderzocht de omstandigheden van Rueda en adviseerde de lokale druif meer te gebruiken.

Niet alleen de verdejo is geschikt voor frisse wijn uit dit gebied, ook de sauvignon blanc is een geschikte druif voor dit gebied en voor hier een variedad autorizada.

DO wijnen uit Rueda moeten tenminste 25% verdejo bevatten, rueda superior moet minimaal 85% verdejo bevatten.

De witte Rioja, gisteren stond hij op de proeftafel! De proefnotitie staat op de site van het Wijncoachingbureau. Vanavond dronken we een glas bij de risotto al funghi! Door de houtrijping een perfect glas voor deze risotto!

Ook de Rueda stond gisteren op de proeftafel. Vandaag vond het restant  zijn weg als aperitief! Heerlijk fris en fruitig. Niet stuivend of agressief, maar eerder lieflijk en bloemig. En ja, ook deze proefnotitie staat natuurlijk op het WCB!

Rood en Rosé volgen!

 

 

 

Lees ook:Spanje – Rioja laat chardonnay, sauvignon en verdejo toe
Lees ook:Spaanse wijnen, van fluweelzacht naar zuiver fris
Lees ook:Ribera del Duero promoveert van DO naar DOCa
Lees ook:Chardonnay toegestaan in Rioja
Lees ook:Bodegas Torres versterkt zijn positie in Rueda door de overname van Bodega El Albar Lurton

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>