Spaanse wijnen, van fluweelzacht naar zuiver fris

Men drinkt vaker wijn uit Frankrijk heb ik het idee, omdat deze nog altijd meer bekendheid heeft bij de gemiddelde consument! Of is het onzin? Als ik weleens sta te kijken bij de supermarkt wat de mensen zoal uitkiezen, dan lijkt het dat ze sneller een Franse wijn in hun karretje knallen, dan één uit bijvoorbeeld Spanje!
En dat is toch jammer!

Voor een opdracht heb ik de afgelopen maand diverse niet-Franse wijnen geproefd, waaronder een serie Spaanse.

Zo stonden wijnen uit Rioja, Navarra, Rueda en Empordá en Montsant bij ons op de proeftafel.

De diverse proefnotities zijn natuurlijk op de site te vinden. De ene wijn was wat beter dan de andere, maar alle vol van smaak en zeker gastronomisch inzetbaar.

Navarra,

de autonomia die loopt van de centrale Pyreneën tot de Ebrovallei, waar ook La Rioja zich bevindt.

Van oorsprong een oud koninkrijk waar tevens de Bordeaux vroeger aan toebehoorde, nu een wijngebied van naam! In eerste instantie vanwege de Roséwijnen die hier al eeuwen vandaan komen en die nog altijd tot de beste van Spanje horen. Echter allang wordt hier ook uitstekende rode en witte wijnen gemaakt. De wijnproducenten hier nemen alle vrijheid om experimenten uit te voeren met de wijnen door andere gisten dan normaal te gebruiken of bijvoorbeeld een andere rijpingsstrategie te volgen. Hiertoe hebben ze veel aan het EVENA, het instituut Estación de Viticultura y Enologia de Navarra.  Een toonaangevend instituut op het gebied van wijnbouw en vinificatie.

In Navarra zijn inmiddels meerdere ‘Vino de Pagos’.

 

Rioja,

wijn uit de wijnstreek La Rioja! Overigens niet alleen maar uit La Rioja, maar ook uit het Baskenland en Navarra. Wat in deze streek zo bijdraagt aan de kwaliteit van de wijnen is de hoogte, die koelte met zich meebrengt, de invloed van de zee die nog merkbaar is en tot slot de bodem die zorgt voor de finesse in de wijn.
Deze bodem bestaat grotendeels uit klei-kalk, wat er toe bij heeft gedragen dat de wijnen de hoogste kwalificatie van Spanje hebben meegekregen. De status van DOCa. Dit overigens sinds 1991 eerst alleen en vanaf 2009 samen met Priorato, waar “de trap naar God” ligt.

Kende de Rioja voor witte wijnen vroeger voornamelijk de viura druif, nu is het zo dat naast viura, malvasia riojana en garnacha, ook chardonnay, sauvignon blanc en verdejo gebruikt mogen worden. Hoewel het verboden is om een 100 % witte Rioja van chardonnay, sauvignon blanc of verdejo te maken voor de DOCa.

 

Rueda

De witte frisse wijnen uit Rueda zijn een welkome afwisseling voor altijd maar weer die Sauvignons. Deze meest zuidelijk gelegen DO van het Centraal Plateau ligt op een hoogte van ongeveer 600 meter. Rueda heeft veel te maken gehad met Professor Peynaud die hier op uitgebreide schaal onderzoek heeft gedaan. Hij was het die tot de conclusie kwam dat de lokale verdejo-druif veel beter ingezet zou moeten worden! De oude tradities en ‘keldermaterialen’ werden over boord gezet om plaats te maken voor roestvrijstalen tanks, moderne pompen en kunststof leidingen.

Een leuk alternatief voor Cava overigens, is de Rueda Espumosa. Een mousserende wijn van verdejo-druiven. Vino Espumoso kent net als Cava de tweede gisting op de fles, maar kan vervolgens via de Método Tradicional gemaakt zijn of via de Transfermethode. In dat geval vind je het teken van een rechthoek onder aan de kurk. Anders net als bij Cava de vierpuntige ster.

 

Emporda en Montsant

Hoewel ik dit vroeger echt niet goed kende, moet ik zeggen, ook mede namens onze proefclubgenoot Klaas de Jong, die deze wijnen volop importeert, dat ik er tegenwoordig steeds vaker wijnen vandaan haal. Leuk zijn de filmpjes op zijn site over de wijnboeren die hij daar spreekt.


Er is nog niet veel over geschreven. Het ligt precies in het meest noordoostelijke hoekje waar je vanuit de Spaanse middellandse zee, die van Frankrijk in kan  zwemmen . De wijngaarden hebben veel kalksteen en graniet in de bodem. Waardoor de wortels van de wijnstokken diep moet graven om het water op te kunnen zuigen.

De Sauló die ik deze week proefde, komt van wijngaarden die soms wel meer dan 100 jaar oud zijn, gelegen tegen de zuidelijke hellingen van de Pyreneën. In Empordá wordt alles gemaakt. Zelfs mousserend.

Tot slot, Montsant ligt naast Priorat en is nog niet zolang tot DO bestempeld. Het gebied moet zich nog bewijzen, hoewel men overtuigd is van de kracht en het kunne. Het klimaat is hier zeer Méditerraans. Maar door de aanwezige bergen, ligt het gebied toch in een zekere luwte. Een gebied om in opkomst!  We houden het in de gaten!

 

Lees ook:Wijn van de webwinkel Vinos la Bodega
Lees ook:Drink Pink op 13 maart in den Haag
Lees ook:Vloeibaar hout
Lees ook:N.R&F van vandaag de dag
Lees ook:Chardonnay toegestaan in Rioja

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Spaanse wijnen, van fluweelzacht naar zuiver fris

 1. Marc

  Hallo Marja,

  Er ligt nog een mooie toekomst te wachten op de Spaanse wijnen!

  Leuk artikel, met name ook door de Mediterrane passie die het uitstraalt.

  Met vriendelijke groet,

  Vinos la Bodega

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  Thanx, helaas voor de Nederlandse lezers heb ik een Spaans fimpje moeten kiezen, maar het paste zo goed bij het verhaal!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>