Ilja Gort en het geheim van het hout

‘t Ja, vanavond ga ik voor het eerst Ilja’s programma bekijken! Ben benieuwd wat hij heeft te vertellen  en helemaal #nieuwsgierig naar wat wijnwetend Nederland straks zal blazen en twitteren! Wordt vast vervogld…

 

“We volgen Ilja Gort, wijnboer in de Bordeaux. Hij gaat langs bij diverse kenners op het gebied van wijn en samen met hen wordt er antwoord gegeven op diverse vragen: komt die houtsmaak alleen van het vat of ook uit een zakje? Is een Grand Cru echt honderden euro’s meer waard dan een gewone tafelwijn?

Ilja constateert dat veel wijnproducenten in het gevlei willen komen bij wijncriticus Robert Parker, die jaarlijks duizenden wijnen beoordeelt met een cijfer. Wie hoog scoort in zijn wijnbijbel, gaat het voor de wind, wie het slecht doet, is praktisch geruïneerd. Parker houdt van hout. En dus maken de wijnboeren wijn met hout. Gort stelt dat wijnen hierdoor hun lokaal historische karakteristiek dreigen te verliezen. “ Vroege smaakte Franse wijn Frans, Spaanse wijn Spaans en Italiaanse wijn Italiaans. Nu beginnen alle wijnen mondiaal steeds meer hetzelfde te smaken; naar hout. Allemaal de schuld van Parker.” Om dit te onderzoeken interviewt Ilja een tonnenmaker in Saint-Émilion die op traditionele wijze eikenvaten maakt, waarin het druivennat maandenlang kan rijpen. Maar het kan ook sneller en makkelijker, ontdekt hij in het tuincentrum. Daar worden houtsnippers, houten planken en zakjes met houtpoeder verkocht, om gewone wijn in een mum van tijd om te toveren tot een nep chique houtwijn. Voorts krijgen we te zien hoe Ilja in zijn wijnchateau in Bordeaux een speciale proeffles met extra houtsmaak samenstelt om op te sturen aan Robert Parker. “Niks bijzonders,” lacht hij, “bijna alle wijnboeren doen dat…”

Bron: tvgids.nl

Lees ook:Ilja Gort over wijnzaken…
Lees ook:Ilja Gort en het geheim van de Champagne
Lees ook:Ilja Gort komt met een boek
Lees ook:Ilja Gort geeft een ton weg
Lees ook:Een nieuwe Ilja Gort op de plank

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Ilja Gort en het geheim van het hout

 1. Peter Geene

  Sorry, maar ik ben niet zo te spreken over Ilja Gort.
  Hij doet op tv alsof hij de alwetende is en de wijze hoe hij het programma presenteerd komt over alsof hij de kijker niet serieus neemt. Hij doet alsof wij (kijkers) kinderen zijn. Ik dacht dat het een serieus programma was maar na een aflevering ben ik genezen.

  gr.
  Peter.

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  hoi Peter, ik begrijp wat je bedoelt. wie weet is dat in de volgende aflevering weer anders. was dat in de eerste aflevering ook zo? die heb ik gemist.

    /   Reply  / 
 3. Jan

  Zijn praatjes zijn wel intressant, maar zoals hij er uitziet,een nep Franse wijn boer .Het zal zijn act zijn wat mogelijk veel mensen aan spreekt .Je kunt nog zoveel en uitdossen als herkenbaar ambachtsman ,het gaat om je prestatie als die je als vakman laat zien . Aan mij zie je niet mijn ambacht .als je mijn werk ziet dan komt de nieuwsgierigheid ,denk ik om te weten wie creeert dat . Verder wijn op zich ,dat boeit mij niet ,maar wel zijn verhaal ,daar heb ik wel respect voor.

    /   Reply  / 
 4. Marja van Beek Auteur

  goh Jan, nieuwsgierig, maar wat doe jij voor ambacht?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>