Belgische sommelier wint prestigieuze ‘Prix Le Montrachet’

Restaurant Torsk

Annick Aters van het restaurant Torsk in Brecht heeft de ‘Prix le Montrachet’ voor professionele sommeliers gewonnen. Haar grote kennis van witte Bourgognewijnen was een sterke troef.

De Prix Le Montrachet, georganiseerd sinds 1988, wordt jaarlijks uitgereikt aan een professionele sommelier omwille van zijn of haar kennis over de witte Bourgognewijnen en de samenstelling van zijn wijnkaart.


 De selectie van de winaars gebeurt op basis van drie criteria. Een jury test de deelnemers op hun kennis over witte Bourgognewijnen en de wijncultuur van de Côtes de Beaune. Daarna wordt de wijnkeuze bij een opgelegd menu bekeken. Een derde peiler is de kwaliteit van de wijnkaart waar de sommelier zijn beroep uitoefent’, zegt Aters. De uitzonderlijke kwaliteit van de wijnkaart heeft volgens de jury de doorslag gegeven. Annick mag haar trofee in ontvangst nemen tijdens de receptie met het organiserend comité in Puligny-Montrachet. Daarnaast zullen meerdere wijndomeinen haar persoonlijk ontvangen.

 Annick heeft al vele jaren een passie voor Bourgognewijnen. ‘Als jong meisje mocht ik bij mijn vader al proeven van de wijn. Mijn restaurant baat ik nu 23 jaar uit met mijn man en ik sta al die tijd in voor de keuze van de wijnen. De Bourgognewijnen zijn gelinkt aan de velden. Door de wijnboeren te bezoeken en hun vertrouwen te winnen kon ik me verdiepen in hun cultuur. Ik ben ook lid van de Vlaamse sommeliers. Die organiseren reizen naar wijnproducenten en zo was ik al in Argentinië, Australië en Zuid-Afrika.’, zegt Aters.

Voor de jury moest ze een wijn kiezen bij Bresse kip met foie gras en boschampignons. Het werd een Puligny-Montrachet omwille van zijn verfrissende smaak. Bij het bord Franse kazen uit de regio koos Annick een Meursault, wat volgens de jury een perfect huwelijk was omwille van de smaak van amandelen en noten.

Bron

 

Lees ook:Cursus Culinair en Wijnschrijven van Onno Kleyn
Lees ook:Wijnkoningin Zuid-Holland gekroond
Lees ook:Wat drink ik bij Indisch eten?
Lees ook:Wijnkaart met QR-codes
Lees ook:Gault Millau 2012 prijzen uitgereikt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>