Wijnexport in 2010 flink gegroeid

2010 was een goed jaar voor de wereldwijnhandel. Na het crisisjaar 2009 steeg het totale exportvolume naar 92,1 miljoen hectoliter, 6,7% meer dan in 2009. Dit betekent dat iets meer dan een derde van de wereldwijnproductie uitgevoerd werd. Een minpuntje is het achterblijven van de omzet bij het volume. Reden hiervoor is het flink gestegen aandeel van goedkope bulkwijnen ten koste van duurdere wijn op fles.

Twee strategieën
Om de crisis het hoofd te bieden hadden exporteurs twee mogelijkheden. De eerste was het doorvoeren van een prijsverlaging om het volume op peil te houden, maar met verlies van marge. Dat is de politiek die gevoerd is door landen als Italië, Australië en Chili. Zij hebben ondanks de crisis hun uitvoervolumes goed weten te handhaven. De tweede strategie was vasthouden aan bestaande prijzen met verlies van volume, zoals gehanteerd door Spanje en Frankrijk. Nu de markt weer aantrekt, zijn beide landen terug op het niveau van 2008. Vergeleken met de cijfers voor 2007 lijkt Spanje zich beter te hebben hersteld dan Frankrijk. Het evenaarde in 2010 het recordjaar 2008. Frankrijk blijft echter nog ruim onder het resultaat van 2007 (15,2 miljoen hl).

Italië aan kop
Ook in 2010 was Italië met afstand het belangrijkste wijn exporterende land in de wereld met een volume 20,6 miljoen hl (+ 7% vergeleken met 2009). Spanje was tweede met 16,9 miljoen hl (+15%), Frankrijk derde met 13,5 miljoen hl (+ 7%). Andere belangrijke exporteurs in 2010 waren: Zuid-Amerika (Chili, Argentinië) met 10 miljoen hl, Oceanië (Australië, Nieuw-Zeeland) met 9,4 miljoen, de VS (Californië) met 4,1 miljoen, Duitsland met 3,9 miljoen en Zuid-Afrika met 3,8 miljoen hl.

Aanplant
Volgens provisorische gegevens besloeg de wereldwijde aanplant van wijngaarden in 2010 een oppervlakte van 7,75 miljoen hectare. Dat betekent een inkrimping met 0,9% ten opzichte van 2009. De Europese Unie neemt daar 3,63 miljoen hectare van voor zijn rekening, wat neerkomt op 46% van de mondiale aanplant. Door rooien verdwenen er tussen 2009 en 2010 64.000 hectare ( -1,7%), hoofdzakelijk in Europa en in mindere mate in Australië. Drie landen zijn samen goed voor zowat driekwart van de totale Europese aanplant en voor ruim een derde van die in de wereld: Spanje met 1.082 miljoen ha, Frankrijk met 825 duizend ha en Italië met 798 duizend ha.

Bron: Nieuwsbrief Wijninformatiecentrum, René van Heusden

Lees ook:Autorijden op Mouton-Rothschild ?
Lees ook:Crisis? Welke crisis? Champagne export naar België stijgt opzienbarend
Lees ook:Wijnoverschot in Chili!
Lees ook:Wijnimport in Nederland neemt toe
Lees ook:Wijngaarden gerooid in Spanje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>