Autorijden op Mouton-Rothschild ?

De EU heeft gisteren op verzoek van Italië en Frankrijk in totaal 5, 6 miljoen hectoliter wijn uit de markt genomen. Omgerekend zijn dit 747 miljoen flessen wijn.Van de wijn zal bio-ethanol gemaakt worden.

Crisisdestillatie noemt men dit in de wijnsector. En een crisis is er. Niet alleen in Frankrijk en Italië, ook in Spanje en andere wijnproducerende Europese landen gebeurt deze omzetting van ‘s werelds oudste alcoholische drank naar bio-brandstof al enige jaren. Twee ontwikkelingen liggen hieraan ten grondslag. Ten eerste daalt de wijnconsumptie al enige jaren in de meeste Europese landen (Nederland vormt hierop een uitzondering). Ten tweede veroveren wijnen uit de nieuwe wereld (Chilie, Australië, Zuid Afrika) steeds meer marktaandeel in Europa.

Het zal duidelijk zijn dat de wijn die gedestilleerd gaat worden geen topwijn is. Want met name de bekende chateaus hebben door hun marketingbeleid (bijna) geen problemen om hun wijn te verkopen. Ook is de EU voor een deel zelf schuld aan deze problematiek; jarenlang heeft zij subsidies gegeven in bijvoorbeeld Spanje voor het aanplanten van druivenstokken. Toch zie ik ook een lichtpuntje; met de olieprijzen ver boven de € 70 hebben we in ieder geval een mooie alternatieve brandstof erbij.

Mij lijkt het wel leuk om op een Bordeaux te rijden…….

Lees ook:Wijnexport in 2010 flink gegroeid
Lees ook:Wijnimport in Nederland neemt toe
Lees ook:Meer wijn uit Italië dan uit Frankrijk
Lees ook:Verkoop Champagne stijgt met 5%
Lees ook:Baggerwijn uit Roemenie spoelt naar EU

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>