Wijnimport in Nederland neemt toe

In 2010 is 415 miljoen liter wijn geïmporteerd in Nederland. Dat is 4% meer dan in 2009. Vooral uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Chili en Spanje is meer wijn ingevoerd. Het aandeel van de grootste wijnleveranciers, Frankrijk en Duitsland, nam echter met meer dan een procentpunt af.

 

 

 

Frankrijk
Het aandeel van Franse wijn in de Nederlandse wijninvoer is in 2010 voor het zevende jaar op rij gedaald. Met een aandeel van ruim een kwart blijft Frankrijk wel nog steeds onze belangrijkste wijnleverancier. In de tweede helft van de jaren negentig bestond de Nederlandse wijninvoer voor bijna de helft uit Franse wijn.

Duitsland
Na vijf opeenvolgende jaren van groei is in 2010 de invoer van Duitse wijn met 3% afgenomen tot 75 miljoen liter. Met een aandeel van ruim 18% staat Duitsland, na Frankrijk, tweede op de ranglijst van belangrijkste wijnlanden.

Groeiend aandeel wijn uit Verenigd Koninkrijk
Er komt steeds meer wijn uit het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is 5% van de Nederlandse wijnimport afkomstig uit het VK. De invoer ligt hiermee boven het niveau van wijnlanden als Australië, Portugal en Argentinië. {Kanttekening MB: dit gaat niet om wijn die ook in de UK is geproduceerd, maar om doorvoer van wijn die uit andere landen, via de UK, naar Nederland komt.}

Aandeel wijnlanden buiten Europa op niveau 2009
Het aandeel van de wijnlanden buiten Europa in de totale wijninvoer ligt met 22% precies op hetzelfde niveau als in 2009. Chili is met een aandeel van 8% verreweg het belangrijkste niet-Europese wijnland gevolgd door Zuid-Afrika met 6%.

Bron

 

Lees ook:Meer wijn uit Italië dan uit Frankrijk
Lees ook:Oogstbericht Duitsland
Lees ook:Verkoop Champagne stijgt met 5%
Lees ook:Export wijn uit Duitsland groeit met 4%
Lees ook:Wijnexport in 2010 flink gegroeid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>