Paniek bij de supermarkten

Het heeft was losgemaakt, die uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. De supermarkten zijn in paniek, zo schrijft Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn, op de website van het blad.

Ronald gaat gelukkig ook gedetailleerd in op wat er nu eigenlijk aan de hand is. En dat zit dan toch allemaal wel weer wat genuanceerder en ingewikkelder in elkaar dan de uitzending suggereerde. Zelf moest ik de hele tijd aan ‘oude’ praktijken denken. In de  jaren ’60 en ’70 kwamen al veel Griekse druivenmost naar Nederland, die hier via praktijken die we nu als ‘knutselarijen’ omschrijven omgetoverd werden tot wijn.

In de Tweede Wereldoorlog werden rode wijn van allerlei komaf gemengd tot Chateau zus-en-me-zo. En rond 1900, toen de druifluis voor grote wijnschaarste zorgde, werden rozijnen geweekt in water, om drankjes te krijgen die wat op wijn leken. Tussen 1900 en zeker 1950 werd er heel wat gedokterd met poedertjes en extracten om wijnen als meiwijn, kinawijn, bisschopswijn e.a. te maken. Dus eigenlijk is er anno 2011 helemaal niets nieuws onder de zon.

Kijk maar even op Perswijn om het boeiende stuk van Ronald de Groot te lezen.

De afbeelding is afkomstig van deze website, waar je de fles ook kunt kopen.

Lees ook:Wijn deel 2 bij Keuringsdienst van Waarde
Lees ook:Winnaars Perswijn Wijnconcours Voorjaar & Zomer 2014 bekend
Lees ook:Gevaarlijke import
Lees ook:Perswijn brengt e-magazine over Beaujolais
Lees ook:Finalisten wijnwinkelverkiezing 2014

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Paniek bij de supermarkten

 1. john Bindels

  Je zou ook de column op de consumenten-website http://www.wijnwijs.eu kunnen lezen. Er zijn namelijk meer reacties van wijnsites op deze onvoldragen uitzending.

    /   Reply  / 
 2. Summer & Grapes

  Op http://www.summerandgrapes.com doen wij geen water bij de wijn.
  Wij geloven erin dat kwaliteit uiteindelijk uitbetaald. Natuurlijk heb je minder verkoop omdat je wijnen geen 3,99 kosten zoals in de supermartkt. Maar hoeveel heeft men over om een goede wijn te drinken waar je geen enorme koppijn of kater aan overhoud als je meer dan 3 glaasjes drinkt…
  Ben benieuwd naar de laatste aflevering betreffende dit onderwerp!
  Laat de sjoemelaars allemaal maar onderuit gaan!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>