Nieuw: Graham’s 1961 Single Harvest Tawny

Dit najaar komt er een aantal zeer exclusieve flessen Graham’s Port op de markt. Dit keer geen Vintage Port, waar de producent zijn uitstekende reputatie aan te danken heeft, maar een Single Harvest Tawny Port uit 1961.

Graham’s Port staat bekend als producent van de uitstekende vintage ports. Maar ook in de productie van oude tawny’s onderscheidt het bedrijf zich van andere portbedrijven. Charles Symington, wijnmaker bij Graham’s: ‘Ieder jaar proeven en beoordelen we alle wijnen die liggen te rijpen in de Graham’s Lodge in Porto. Ik was zo onder de indruk van de ontwikkeling van de Graham’s 1961 Single Harvest, dat we besloten hebben om deze verborgen schat als Special Edition op de markt te brengen.’

In totaal lagen er nog 14 vaten van de port uit 1961 in de Graham’s Lodge in Porto. Symington: ‘Ik vond het altijd al een heel bijzonder jaar. Deze wijn heeft gerijpt onder het waakzame oog van mijn vader en hij wordt nog steeds gebruikt om extra complexiteit en diepte aan de Graham’s 40 Year Old Tawny Port toe te voegen. Voorzichtig proefde ik de vaten stuk voor stuk door. Allemaal waren ze geweldig, maar drie vaten sprongen er echt uit.’ In 2010 werd het eerste vat gebotteld en dit jaar het tweede en het derde vat. In ieder vat zit voldoende wijn om 712 flessen te kunnen vullen.

Een bijzondere verpakking
Zo’n mooie port verdient een bijzondere uitmonstering. Het verpakken gebeurt bijna helemaal handmatig en met uiterste precisie. De flessen van het type ‘Oslo’ worden door Graham’s nadat ze gespoeld zijn met de hand in de vulmachine geplaatst. De kurken worden er na het vullen heel voorzichtig met een hamer ingetikt en de fles wordt van een etiket voorzien. Over de kruk komt een officieel genummerd zegel van de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto) waarna er een plastic capsule overheen wordt gedaan. Eén van de medewerkers, die speciaal geselecteerd is op zijn mooie handschrift, schrijft een nummer op het achteretiket, dat correspondeert met een uniek certificaat. Tenslotte gaat er papier om de fles en wordt hij samen met het certificaat in een luxe handgemaakte koker van leder en hout gedaan.

Perfecte balans en een oneindig lange afdronk
Deze 1961 Single Harvest Tawny Port past helemaal in de stijl van Graham’s. Hij heeft een levendige, intense amberkleur. Karamel, noten en hints van vanille en sigaren stuiven het glas uit. In de mond een enorme concentratie en een complex smakenpalet van bloemen met honing, exotische kruiden en gekristalliseerde sinaasappelschil. Stevige en verfrissende zuren geven de wijn een perfecte balans en structuur die opbouwt naar een oneindig lange afdronk. Dat je dit nog kunt proeven in druiven die 50 jaar geleden geoogst werden!

De gelukkige eigenaar worden van dit zeer bijzondere stukje geschiedenis? In Nederland zijn vanaf 1 oktober a.s. in totaal 60 flessen beschikbaar. Neem contact op met Verbunt Wijnkopers, tel. 013 549 84 00. De prijs per fles is €300.

www.grahams-port.com

[Persbericht]


Lees ook:Een van de best bewaarde geheimen van Graham’s
Lees ook:“Blauwe” Port
Lees ook:Graham’s als Exclusieve december tip
Lees ook:Graham’s Port declareert Vintage 2011
Lees ook:Graham’s Port 1890 Lodge ondergaat metamorfose

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>