Maak van een feestje van je dineetje

Niet voor  op de barbecue bedoeld, maar wel met de gedachte in het achterhoofd, dat het dit weekeinde goed buitenweer (!) zal zijn. Genieten, op de veranda,  mooie grote gedekte tafel met al het servies en bestek wat je in huis hebt! Maak er een feestje van.  Fonkelend glaswerk, waterglazen, wijnglazen!

 

Bij een “dinerfeestje” past een voorgerechtje, een soepje, een mooi hoofdgerecht en fruitig nadingetje! Geen barbecue. Alsjeblieft nu even geen barbecuevlees, barbecuesaus of stokbroden met kruidenboter. Hoe lekker het ook allemaal kan zijn. Daar is het ook simpelweg geen weer voor.

Maak er wel een feestje van. Kies  kleine gerechtjes, niet te uitgebreid in de ontwikkeling,  maar toch wel zo dat iedereen zal denken dat er veel aandacht in de voorbereiding is gestoken. Gebruik ook kleine serviesvormen. Speel eens met gekke zaken zoals een koffiekopje voor de soep of een leisteentje als ondergrond voor een voorgerecht.

Ga op je knieën voor je kelderwijnkast, je wijnplank, of wat je ook gebruikt zitten, of  fiets naar je bevriende wijnhandel. Speur eens naar iets nieuws, naar iets anders, iets waar je niet zo snel aan gedacht zou hebben. Pak eens een ander land dan je gewend bent,  een ander continent, een andere kleur…..

De wijntip voor komend weekeinde is voor het hoofdgerecht. Een malse kalfsentrecôte. Daarbij kropsla met de volle frisse Italiaanse olijfolie van Olioliva . En eigengemaakte frieten!

Voor de wijn gaan we voor Puglia.  Binnenkort gaan we  er eens kijken, in dit zuidelijke Italië dat altijd met je flirt en je omarmt in een warme  omhelzing. Zo ook hun wijnen. Italië, ach het is niet voor niets  “eerst Napels zien dan sterven….”
 Dit keer vliegen we naar Brindisie en huren daar een autootje.
De primitivo, vol, rood, krachtig voor bij de gorgonzolasaus, maar niet moordend voor de kalfsentrecôte.

De kalfsentrecôte, daar gebruik ik de grillpan voor.

Ooit kreeg ik deze fantastische pan van een student die bij ons afstudeerde aan de Business School Notenboom in Hilversum.  Een pan uit hun enorme familiebedrijf.
 Het is mijn gelukspan! Al jaren. Stiekem heb ik er inmiddels twee! Een voor vlees en een voor vis.  De kalfjes gaan zonder olie of boter in de gloeiend hete pan.

Om en om grillen, dan laten rusten tot  kort voordat je de rest van de maaltijd klaar hebt.

Dan leg je ze ingepakt in folie, in een matig warme oven verder te garen  tot het vlees zacht en veerkrachtig is, maar nog steeds botermals

Voor de saus gebruik je  1 dl bouillon. Aangezien je de Primitivo toch moet openen, kun je een  zipje wijn bij de bouillon voegen, vervolgens neem je een stuk 1/3 bleu d’ Auvergne  en 2/3  pittige gorgonzola  kaas. Beide laat je op een laag vuur in de bouillon zacht worden. Als de kaas door de bouillon opgenomen is, giet je er koksroom bij , zoveel dat er een mollige saus ontstaat. Ik houd van simpel.

Afmaken met een spiegeltje saus  op het bord ( zo 1990 ja ik weet het…. maar het blijft mooi, neem geen wit bord!)  en wat  gestoofde snijbiet  met rozijnen en pijnboompitten. En dan die heerlijke verse frieten! Smaakstijl krachtig. Maar vooral heel lekker!

Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Hertenbiefstuk met Malbec
Lees ook:Bye bye Zuid-Afrika
Lees ook:Welk nieuws brengen de culinaire bladen en de wijnbladen dit keer?
Lees ook:Michelin deelt sterren uit op het Iberisch Schiereiland.
Lees ook:Wijnen in Vega sfeer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>