Wijnen in Vega sfeer

De Smaak van Wilbrink bracht vanochtend een perfecte groentebouillon. Komt mij goed uit in mijn voorbereidende werkzaamheden voor de vegetarische masterclass aanstaande donderdag. In het pakhuis, aan de proeftafel. Vegetarische gerechten ontmoeten hun wijnen.  Geen koffie maar groentebouillon om mee te starten!

Ook hier lees ik over recente cijfers die aangeven dat de vegetarische leer langzaam maar zeker voor steeds meer Nederlanders een optie gaat worden.
De vleesloze maandag voor ‘pretvegetariërs’.  Mooi gevonden. Ook de tip om blokjes van je bouillon in te vriezen vind ik grandioos.  Meer recepten zijn te vinden op de website ‘Eten en Genieten! Ik ga straks in de weer met deze bouillon.

Wist u overigens dat we in heel Europa maar 1 vegetarisch Michellinsterren restaurant hebben. In Milaan! “Joia” van Pietro Leemann. Al vijftien jaar een * met en misschien zelfs door zijn vegetarische manier van koken. De eerste keer was in 1996. Nu zijn we in 2013 aangekomen. Met een ononderbroken sterrenreeks voor Joia. Voor de Italiaanse oren onder ons, zelfs een film gevonden over het restaurant. Op de wijnkaart  staat een exorbitante hoeveelheid aan bubbels! Uit Trentino, Prosecco uit Veneto, Biologico van Ferrari, Pinot Nero uit Franciacorta, Bella Vista, Cave del Bosco maar ook Champagnehuizen en wat Crémants zijn vertegenwoordigd.  Het is een royale kaart waarin heel Italië is te vinden is, met een mooie keuze voor Frankrijk en tot slot nog wat ‘Vini del Mondo’!

 

En om in ‘soepsfeer’ te blijven, een makkelijke soep die je kunt eten als hoofdgerecht en in 25 minuten op tafel staat. Niet uit het beroemde ‘Veg’, nee uit het magazine Elle Eten dat ook altijd goed is voor een portie mooie vegetarische kookkunst. “Marokkaanse Bloemkoolsoep met Amandelen”.
“Snij een grote bloemkool in kleine roosjes. Verhit in een grote pand 2 el olijfolie samen met ½ tl gemalen coriander. ½ tl gemalen komijn, ½ tl kaneel en 2 el harissa en bak het specerijenmengsel 2 minuten op een matig vuur. Voeg nu de bloemkool toe, samen met 1 liter  warme groentebouillon ( zie recept Wilbrink Telegraaf van vandaag) en 50 gram geroosterd amandelschaafsel. Dek de pan af en laat 20 minuten zacht koken tot de bloemkool gaar is. Staafmixer er in  en opdienen met een Italiaans plat brood.” (recept op aanvraag te verkrijgen)

Drink bij deze stevige bloemkoolsoep gerust een Nederlandse wijn. Souvignier Gris bijvoorbeeld, van één van de toonaangevende Nederlandse wijndomeinen in het glas is niet verkeerd.

Tot slot nog een erg leuke videoblog op de site van ‘Elle Eten’: de Vegan Videoblog van Kyra de Vreeze. Kijk zelf maar eens.

Lees ook:Risotto en vis en ….vino!
Lees ook:VariatieChef van het Jaar
Lees ook:Michelin deelt sterren uit op het Iberisch Schiereiland.
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Kabeljauwcreme met Chardonnay
Lees ook:Krantenknipsels over wijn en anders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>