Verdwenen dorpscultuur in Frankrijk

Het allerleukste van wijn vind ik het verhaal erachter. Waarom maken mensen wijn, waarom doen ze het zoals ze het doen? Veel tradities en gebruiken rondom wijn zijn al eeuwenoud, maar als er één sector is waar moderne technieken goed zijn doorgedrongen, is het zeker ook de wijnbouw. Bijzonder is het dan te lezen hoe het nog geen 60 jaar geleden toeging….

In het boek Gisteren in Frankrijk – De verdwenen dorpscultuur beschrijft Elizabeth Mollison het leven in een dorpje in de Dordogne rond 1950-1960. Een belangrijk hoofdstuk is gewijd aan de wijnbouw, toen die nog een belangrijk deel van het dagelijks bestaan van iedere dorpsbewoner vormde. Iedereen had nog zijn eigen stokken, precies genoeg om een aantal vaten per jaar van te maken.

De oogst van de druiven en de zorg voor de wijngaard vormden 60 jaar geleden nog een belangrijk deel van het jaarritme. Tijdens de oogst hielp het hele dorp elkaar, en werd de persoonlijke wijnvoorraad voor de rest van het jaar gemaakt. Wijn vormde toen nog een zeer substantieel deel van het dagelijkse dieet, en zonder wijn was er weinig anders te drinken.

“In een slecht jaar werd er vroeger, in het bijzonder in de dorpen waar de wijngaarden klein waren, piquette gemaakt door water met suiker op de afgewerkte most te gieten, het nog eens te laten gisten en het dan door de pers te halen. Als de druivenoogst mislukt was werd er soms piquette gemaakt van jeneverbessen. De mensen uit het dorp kunnen je nog met een zekere minachting in hun stem vertellen hoe de wijn voord bedienden en de arbeiders op het laatste grote landgoed in Le Roc uit zuinigheid aangelengd werd met vlierbessenpiquette.” (pagina 73)

Een aanrader, dit boek over een cultuur die inmiddels door de moderne tijd volkomen verdwenen is. Elementen ervan zal iedereen die op vakantie gaat in de Dordogne of elders in Frankrijk nog altijd wel herkennen. Het boek is al wat ouder, maar in de bibliotheek nog te vinden!

Lees ook:Handboek Bourgogneliefhebber deel II verschenen
Lees ook:Oogstbericht 2003, 2004, 2005: Chateauneuf du Pape
Lees ook:Oogstbeperking in de Douro
Lees ook:Bourgogne 2011: goed maar niet groot
Lees ook:Net gesurfd: Met haar neus in de druiven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>