Oogstbeperking in de Douro

Onlangs besloot het  Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (IVDP) om ook dit jaar de oogst te beperken. Hierdoor zullen de voorraden inkrimpen. De verkleining van de oogst in combinatie met een prijsverhoging van 60% voor wijnalcohol, een essentieel ingrediënt in de productie van port, zal naar verwachting leiden tot een stijgende portprijs in 2013.

De toegestane productie van port is voor dit jaar vastgesteld op 671.000 hectoliter. De verwachte verkoop wordt echter op 825.000 hectoliter geschat, gelijk aan het volume van vorig jaar. Dit betekent dat er dit jaar 20% minder port wordt geproduceerd dan verkocht. De beste wijngaarden worden minder in de oogst beperkt dan standaardwijngaarden.

Het besluit volgt op een zeer kleine oogst in 2011, toen 591.000 hectoliter port werd geproduceerd en 825.000 hectoliter werd verkocht, een tekort van 28%.

De wereldwijde port verkopen zijn in de periode tot eind mei 2012 +3,7%  gegroeid 2012 en de export naar Nederland zelfs met +9%. De totale portverkopen tot en met 1 juni (MAT) 2012 groeiden met +1%.

Het IVDP is duidelijk vastbesloten om de grote voorraden die de porthandel jarenlang hebben geteisterd aan te pakken. De totale portvoorraden zullen snel inkrimpen en dit zal leiden tot een lagere voorraad-verkoop verhouding bij de portbedrijven.

Graham’s Port wordt via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en de wijnspeciaalzaak, waaronder de ruim 100 leden die aangesloten zijn bij de Wijnkring, www.wijnkring.nl.

 

Over Graham’s Port gesproken, in  Onno Kleyn’s boek Weg van Wijn staat een lekker wijnverhaal over het ontstaan van Port en haar kleurschakeringen. Hoe hij dat ontdekte tijdens zijn verblijf bij Graham’s op hun Quinta dos Malvedos.

 

Lees ook:Graham’s als Exclusieve december tip
Lees ook:Graham’s Port declareert Vintage 2011
Lees ook:“Blauwe” Port
Lees ook:Een van de best bewaarde geheimen van Graham’s
Lees ook:Oogstverslag 2011 uit de Douro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>