Wine Professional 2014

Ingekomen stuk van de Wine and Food Association
De officiële opening van dit evenement werd door Oliviero Toscani verricht tijdens de traditionele Diamond Awards in Hotel de l’Europe.  Op maandag 13 januari ging Wine Professional vervolgens vol optimisme vlammend van start. Afgaande op de reacties van een groot aantal exposanten en bezoekers kan de 12e editie van Wine Professional als een groot succes worden betiteld. Het aantal bezoekers op de maandag was hoger dan vorig jaar, ook de dinsdag en woensdag lieten een lichte stijging zien. Opvallend was dat dit jaar bezoekers bewust kozen voor een uniek bezoek op juist dinsdag of woensdag. Er waren ook veel bezoekers die nog een tweede keer terugkwamen voor een herhalingsbezoek om meer gefocust bij exposanten langs te gaan. Het spreidingsbeleid voor bezoekers bleek bovendien wederom goed te werken net als een aangepaste configuratie waardoor de bezoekers ondanks een groter aantal exposanten nog beter over de beursvloer verspreid werden.

Door een restrictief invitatiebeleid, dat zich bovendien richt op diverse targetgroepen binnen de databases van The Wine & Food Association, is Wine Professional ieder jaar in staat de kwaliteit en professionaliteit van haar bezoekers te verbeteren. Ook de exposanten nodigen zelf hun relaties uit. Van het totaal aantal uitgestuurde invitaties is wederom een zeer hoog percentage ook daadwerkelijk naar Wine Professional gekomen. Veel exposanten lieten weten contact te hebben gemaakt met nieuwe klanten, die deels normaliter meestal met grotere wijnimporteurs zaken doen. Opvallend was tevens dat de trend van jonge bezoekers zich lijkt voort te zetten, waarmee Wine Professional niet alleen haar positie heeft versterkt maar ook klaar is voor de toekomst.

Het feit dat er dit jaar diverse ‘boutique’-importeurs en zogenaamde ‘kleinere’ importeurs op de beursvloer stonden naast het merendeel aan traditionele exposanten zorgde voor een eigen dynamiek die voor de gehele beurs, zowel qua sfeer, assortiment en op zakelijk vlak, een grote toegevoegde waarde had. Ook bestaande importeurs kwamen met noviteiten en lieten de bezoekers bijzondere producten proeven. Over de hele linie toonden de exposanten een op deze tijden toegespitst aanbod van producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Minder aandacht voor grote ‘brands’, meer aandacht voor speciale eigentijdse producten. Het feit dat dit jaar een groter deel van de beurs uit uniforme standbouw bestond werd door veel bezoekers als een opwaardering ervaren, zowel in uitstraling als in overzicht.

De importeurs konden ook zelf actief participeren aan programma’s in het Importeurs Wijntheater en het Vinodroom, wat voor hen een ideale uitvalspositie bleek te zijn. Hierdoor hadden zij de mogelijkheid zichzelf ook buiten hun stands te profileren.

Dit jaar waren er opvallend veel buitenlandse (wijn)producenten die op uitnodiging van hun importeur in de desbetreffende stands uitleg kwamen geven over hun producten. Dit werd door veel bezoekers gewaardeerd omdat de achtergrond bij een wijn of ‘fine food’-product steeds belangrijker lijkt te worden bij de eindgebruiker.

Dat bleek ook tijdens de diverse masterclasses in de wijn-spijstheaters en het Importeurs Wijntheater, waar chefs en importeurs veel aandacht, tijd en energie hadden gestoken in de voorbereiding en de afstemming van hun gerechten bij de geserveerde wijnen. Onder hen gevestigde namen uit de top van de Nederlandse gastronomie, zoals bijvoorbeeld GaultMillau Chef van het Jaar Richard van Oostenbrugge, GaultMillau Belofte van het Jaar Joris Bijdendijk, Jonnie Boer, Alain Alders, Wilco Berends, Gert Blom, Gert-Jan Cieremans, Andre Gerrits, Xia Han Ji, Chris Naylor, Lucas Rive, Laurent Smallegange, Edwin Soumang, Ysbrandt Wermenbol, GaultMillau Sommelier van het Jaar Noël Vanwittenbergh en de GaultMillau Talentvol Sommelier van het Jaar Koen van der Plas. Er waren ook weer diverse nieuwkomers die hun gasten verrasten op eigenzinnige combinaties en daarmee hun keuken en restaurant extra op de kaart konden zetten. Junior Penne, werkzaam in restaurant De Leest, van de sterklas van het ROC van Amsterdam won de finale van de Grand Prix GaultMillau.
Speciale gasten waren o.a. Jesús Barquín van Navazos Sherry die alleen voor deze proeverij kwam overvliegen voor een educatief programma. De Duitse toppatissiers Andy Vorbusch en Christian Hümbs verrasten hun publiek op het GaultMillau Theater met topprogramma’s. Ook JRO, de ‘Organization to Promote Japanese Restaurants Abroad’ en het Kochi Prefectuur uit Japan waren aanwezig om Japanse ingrediënten meer onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Dit in het kader van de Japan Food Experience die The Wine & Food Association samen met hen organiseert van 15-23 februari a.s. en waaraan inmiddels ruim 30 restaurants gaan deelnemen.
Het organisatieteam van Wine Professional 2014 dankt alle exposanten, bezoekers,  chefs, sommeliers, medewerkers, vrijwilligers en alle andere betrokkenen die deze geslaagde editie met hun enthousiaste inzet mede mogelijk hebben gemaak

Lees ook:Presentatie Gault Millau in RAI
Lees ook:Lustrum Wine Professional
Lees ook:Veelzijdigheid troef tijdens 10e Wine Professional
Lees ook:De nacht van de GaultMillau
Lees ook:Traditie en toekomst, typiciteit en trots: de essentie van Italiaanse wijnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>