Jubileum van Kwast Wijninkopers

SAM_2837Omzoomd door bomen leidt de lange oprijlaan middenin Wassenaar naar een majestueus oud landgoed.
De Wittenburg geheten. Vandaag is hier te gast voor een jubilaire jaar de familie Kwast van Kwast Wijninkopers! Opgericht in 1978 betekent dit dat het familiebedrijf vandaag de dag, dit jaar 35 jaar bestaat!

Groots uitgepakt wordt door de wijninkopers in het westen van het land. Vandaag staan meer dan 45 wijnproducenten achter hun tafel staan in het totaal 232 wijnen te kunnen laten proeven.

Tien topchefs uit de Nederlandse gastronomie bereiden overheerlijke gerechten om deze middag de lunch op De Wittenburg onvergetelijk te maken. Deze chefs zijn:logo kwast

Mario Ridder (De Zwethheul **), Onno Kokmeijer ( Ciel Bleu **), Joris Bijdendijk (Bridges), Hans de Bont (De Moerbei *), Jan-Willem Rietveld (Kasteel De Wittenburg), Erik van Loo (Parkheuvel **), Lucas Rive (v.h. De Bokkedoorns**), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**), Marcel van Lier (Latour *) en Erwin Walthaus (Le Garage).
logo smaak van wijndefSmaak van Wijn is erbij!

 

De Kwasts hebben een speciale band lijkt het, met de Wittenburg. Zo reikten vader en zoon op op 4 april jl. de nieuwe Wijnkaart 2013-2014 uit aan de heer Ralf Meppelder van Kasteel de Wittenburg. “Onze familie moet er niet aan denken om niet in het wijnvak te zitten”, spreken ze beide uit tijdens een interview van Drinks. Vader en zoon, ze lijken op elkaar, ze delen dezelfde passie, ze zijn maatjes maar doen wel hun eigen ding in het bedrijf! De handelsnaam is veranderd van J.J.C. Kwast Wijninkopers naar eenvoudig “Kwast Wijninkopers. Hiermee uitstralende dat het bedrijf door alle leden van de familie gedragen wordt!

Met een grandioos resultaat. Vandaag zichtbaar op dit landgoed vlak bij de kust. Met veel te proeven en veel te zien.

De zwart-wit brigade van Meppelder ziet er prachtig uit, hetgeen het feestje een extra cachet geeft.  De wijneilandjes, de kookeilandjes, het ziet er stuk voor stuk zeer goed uit.  De gerechtjes zijn van topklasse.SAM_2888

45 producenten is niet niets. De Rheingau – we zijn bofkonten want we gaan er vrijdag zelf een paar dagen naar toe -  staat klaar met een volle rij Riesling. De Elzas is er met onder andere de ‘Cuvée des Asperges.  (Pinot blanc van Gustave Lorerntz). De Chablis met William Fèvre. Witte wijnen van de kalksteenbodem, gevormd door vele fossielen. Het Bekken van Parijs.

chateau MirambeauVan de 1000 km lange Loire is uit het midden Domaine Paul Prieur aanwezig en vanuit de kant van Nantes staat Domaine de la Chauviniere. Naast Domaine Thibault met zijn Pouilly Fumé.
Tussen noord en zuid gelegen, is uit de Bordeaux overgekomen de Despagne Family! Bordeaux’ mozaïek vaIMG_9269n verschillende landschappen is het gevolg van twee elementen. Aan de linkeroever van de Garonne en over een lengte van meer dan 150 km is de grond voornamelijk alluvial. Rolkeien maken het gebied speciaal. Soms meer dan 600 km meegevoerd vanuit de Pyreneeën. De rechterkant  van de rivier daarentegen is ronder en weelderig met klei-kalksteen op de oevers en in de heuvels. Volmaakt voor de merlot.

 

Kurt Angerer uit Oostenrijk is aanwezig. Vanuit het Kamptal, met zijn verrukkelijke wijnen van de zuid en zuidwesten hellingen waar ze beschermd liggen voor de harde noorderwind.

Zuid-Afrika is goed vertegenwoordigd met Delaire Graff Estate, De Trafford en het Simsonsig Estate uit Stellenbosch. Met Strandveld Vineyards uit Elim  en de Morgenster die net als De Trafford een masterclass voorbereid hebben.
IMG_9272En over Masterclasses gesproken, vaak onterecht gebruikt, ik ben het eens met Bindels dat het te pas en maar meestal te onpas ingezet wordt. Vanochtend echter schoven wij aan bij een grandiose echte Master in haar class! Gaia Gaja! Op Smaak van Wijn is hier een artikel over verschenen. Wat een meesterlijke vrouw!

En wat een uitzonderlijke presentatie daar op de Wittenburg neergezet door de Familie Kwast!

 

 

 

Lees ook:By the Grape winery ‘Beste wijnwinkel van Nederland 2014’!
Lees ook:Uitslag Rosé verkiezing van het jaar 2006
Lees ook:N,R &F van vandaag de dag
Lees ook:Nog meer proefles, bij Doosje-wijn.nl
Lees ook:Een bijzondere lunch in De Zwetheul

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Jubileum van Kwast Wijninkopers

  1. Pingback: Kwast te gast bij de Wittenburg in Wassenaar | online magazine voor de echte wijnliefhebber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>