De bubbels van het AD

Je kan er niet om heen als je het AD leest: de kop “Bubbelend het jaar uit” is maar liefst twee pagina’s breed.

Na de bekendmaking van de lekkerste oliebol gaat een wijnpanel, o.l.v. wijnschrijver Nicolaas Klei, op zoek naar de ware oliebollenbubbel. In zijn kielzog sommelier Ron Verhage van het restaurant Fred. Restaurant Fred, ligt in Kralingen, Rotterdam. Tja, het kan toch dat u dat niet weet. Je kunt niet ieder restaurant zomaar plaatsen, ook al heeft het een ster.

De Michelin zegt lovend het volgende over ‘Fred’ : “Als u zich niet meteen iets kunt voorstellen bij een neobarok interieur dan verdient het oogverblindende decor van Fred beslist een bezoek! Uw smaakpapillen zullen zich evenmin beklagen, dankzij een geslaagd huwelijk van de fijnste producten met perfect beheerste technieken. ….”

Het zit dus wel goed, daarbij Fred!

Een uitstekende plek om de bubbels voor O&N voor te proeven. De bubbels van de Gall & Gall, zorgvuldig geselecteerd door Birthe van Meegeren, die zoals ik lees onlangs het laatste facet van de WSET opleiding voor wijn goed wist af te sluiten. Deze opleiding is het Engelse equivalent van de Magister Vini opleiding in Nederland. Chapeau!

De wijnen  die geproefd zijn, worden in de krant beschreven. Interessant om de meningen te lezen. Maar ook de vermeende betekenissen van sommige etiketten.

Ik wist niet, maar geloof het ook niet, dat  “een Vino Frizzante betekent: een wijn met een kleine bubble, genoemd naar de druif!”

Een vino frizzante kan zomaar zelfs niet eens een tweede gisting gehad hebben, maar bubbelen door het toevoegen van koolzuur. Vino frizzante heeft een lagere koolzuurdruk en kan daarom volstaan met slechts een schroefdop of een-kurk-met-een-touwtje. Het is simpelweg een makkelijke, doch eenvoudige wijn met wat koolzuur. Daar wordt hij lekker fris van.

Prosecco is de naam van de wijn in dit geval. Glera is de naam van de druif voor deze wijn. Heeft allemaal te maken met verandering van DOC en DOCG in 2009 in  Conegliano Valdobbiadene.

Naast de Champagnes, de Moscato d’Asti’s en de verschillende Cava’s komt ook de Crémant van Langlois voor bij. Een mooie wijn, ik ken hem sinds ons bezoek aan Langlois Chateau (zonder dakje want het is een naam) in Saumur.  Prachtig prachtig daar en bovendien kregen we een geweldige rondleiding die begon met een ‘echt’ college over de terroir van Saumur.

Inderdaad, geen bubbel voor bij de bol, zoals het panel zegt, maar ….wat te denken van een carpaccio van Coquilles Bijvoorbeeld.

Het AD  28122012 kopen als je het hele artikel wilt lezen!

 

Lees ook:Stem op je lievelingswijn
Lees ook:100 wijnen onder 5 euro
Lees ook:Warm rood, nu het nog kan
Lees ook:Heruitgave wijnkrimi In Vino Veritas
Lees ook:Trend gespot: high wine!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>