Uit onderzoek op dit blog blijkt dat we allemaal eerst een gerecht of menu uitkiezen en dan pas een wijn.
Volgens dat principe hier een handleiding om deze kerst een suc6vol menu te maken.
Wijn & Spijs combinaties – wijnen bij gerechten
Aardbeien zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc
Aarbeien met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese of Coteaux du Layon
Aïoli: strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence
Amandelen: droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge madeira
Anchovis: Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé
Antipasti: rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio
Aperitief: droog: Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt of zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls
Appeltaart: Auslese, Beerenauslese
Artisjokken: moderne Griekse witte, strakke Sauvignon Blanc, jonge witte Rioja
Asperges (groene): Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, lichte Chardonnay, Riesling Kabinett
Aubergine (gevulde): Côtes du Roussillon (Villages), Bandol
Avocado: Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay
Biefstuk of Entrecote: tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Argentijnse Malbec, Cileense Carmenere, Syrah Shiraz
Boeuf bourguignon: stevige rode Bourgogne
Bonenschotel: stevige rode als Australische Shiraz of krachtige Languedoc
Bouillabaisse: stevige rosé of kruidige witte uit de Provence of Spaanse rosado
Bresaola: Valpolicella of jonge Chianti
Ceasar Salad: Californische Chardonnay
Carpaccio: fruitige rode als Dolcetto of jonge Toscaanse Sangiovese
Cassoulet: stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Madiran of Cahors
Charcuterie: jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon
Chili con carne: stevige rode als Zinfandel of Shiraz
Chinees: aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir
Chocolade: zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, Malaga, PX sherry of droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel
Chorizo: tegelijk kruidig en fruitig rode als Navarra of Pinotage
Coq au Vin: goede Pinot Noir
Couscous: droge rosé, kruidige Shiraz, Marokkaanse of Libanese rode
Crème brulée: rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat
Crèpes: zoete mousserende wijn als Asti
Crudités: fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d'Alsace
Currie: wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer of rood: Shiraz, Rioja
Dim sum: fris droog wit als Chileense Sauvignon of Mosel Kabinett
Duif: volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)
Eend: algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz
met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese
Eieren: roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn
Fazant: mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion
Foie gras: edelzoete wijnen als Vendanges Tardives uit Alsace, Coteaux du Layon, Duitse Auslese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port
Forel, Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, witte Graves, Chablis
Fruits de mer: Witte Bordeaux of Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Verdicchio, Albariño (Rías Baixas), Vinho Verde
Fruitsalade: versterkte Muscat (Rivesaltes, Samos), Moscato d'Asti, zoete Scheurebe
Gans: wit: Riesling Spatlese uit Pfalz of Rheingau of rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol
Gazpacho: Fino of Manzanilla sherry, jonge Sauvignon
Gehakt : Rhône, Minervois, Chianti
Goulash: stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel
Haas: stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero
Ham: Iberico: Fino of Amontillado sherry
Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio
Haring: frisse witte als Muscadet of Manzanilla sherry
Hummus: frisdroge Griekse witte wijn
Kalfslever: vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino
Kalfsvlees wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland,
rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux
Kalfszwezerik: witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Vintage Champagne
Kalkoen: grote keuze aan zowel rood als wit, op z'n Amerikaans met Zinfandel
Kip: alleskunner in wit en rood!
Konijn: elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais
Krab: complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Vintage champagne
Kreeft: grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny, Corton-Charlemagne) of Chardonnay
Kwartel: middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano)
Lam: goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja
Langoestine: Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry
Lasagne, Rosso di Montepulciano, Sangiovese di Romagna, Zuid-Italiaanse Primitivo
Makreel: frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde
Mexicaans stevige rode als Zinfandel
Mixed grill: jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais
Mosselen: lichte, droge witte zoals Muscadet, Entre-deux-Mers, Bergerac, Soave, Verdicchio
Moussaka: ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc (Faugères, Saint-Chinian etc.)
Noedels, Japanse: Fino sherry of halfdroge Riesling
Noten: versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port
Olijven: aperitief: Fino of Manzanilla sherry
verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence
Oesters: Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, witte Bordeaux
Ossenstaart: krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz
Osso buco: tannine-arme rode als Dolcetto of wijnen op basis van Pinot Noir
Paddestoelen: rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend
Paella: stevige Spaanse of Zuid-Franse rosé
Paling gerookte: Fino sherry
Paprika, gevulde: pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja
Parelhoen: wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne
rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune
Pasta roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Bianco, lichte Chardonnay, Italiaanse Sauvignon
Pasta vleessaus: Dolcetto, Chianti, Montepulciano d'Abruzzo, Rosso Piceno
Paté: fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse wijn
Patrijs: rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne
Pizza: fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot
Quiche: droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay
Ratatouille: rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon, Fitou), Zinfandel
Ree of Rundvlees: stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld
Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees: frisse witte als Sauvignon, rosé
Salades: Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé
Sardines: frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet
Sint Jacobsschelpen: witte Bourgogne, champagne
Slakken: frisse witte zoals Aligote of Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon
Soufflé
kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir
vis: wit in Bordeauxstijl (Graves), Chardonnay
zoet: Auslese, Noble Late Harvest
Stoofschotels
Rund of rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-)Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits
lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Naoussa, Nemea,
wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne
Struisvogel: stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië
Sushi: droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne
Tapas: droge sherry van het type Fino of Manzanilla, rose
Tarbot: gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune) of top Chardonnay
Tempura: frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling
Thais: strakke Suvignon Blanc
Tong (orgaan): stevige rosé (Tavel, Lirac) of fruitige rode zoals Saumur-Champigny, Crus du Beaujolais
Tong (vis) of Zeetong: witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, witte Graves, Gavi
Tonijn: fruitige rode als Merlot of Pinot Noir
Uientaart: Alsace, Sauvignon
Varkensgebraad
wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling
rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro
Wild: Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo
Wild zwijn
wit: rijpe halfdroge Rheingau
rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol
Zalm
wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace
rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld
gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne
Zuurkool: Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas
Zwaardvis: stevige Chardonnay of Semillon uit de Nieuwe Wereld, witte Rhône
Lees ook:Wat is manzanilla sherry?
Lees ook:KLM voor tweede jaar op rij in top Airline Wine Awards
Lees ook:Franciacorta op een postzegel
Lees ook:Op wijnreis in Steiermark
Lees ook:een vleugje pinot noir in de Bordeaux