Tips voor de kerst 3

KerstUit onderzoek op dit blog blijkt dat we allemaal eerst een gerecht of menu uitkiezen en dan pas een wijn.

Volgens dat principe hier een handleiding om deze kerst een suc6vol menu te maken.

Wijn & Spijs combinaties – wijnen bij gerechten

Aardbeien zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc

Aarbeien met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese of Coteaux du Layon   

Aïoli: strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence 

Amandelen: droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge madeira

Anchovis: Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé

Antipasti: rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio

Aperitief: droog: Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt of zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls

Appeltaart: Auslese, Beerenauslese

Artisjokken: moderne Griekse witte, strakke Sauvignon Blanc, jonge witte Rioja 

Asperges (groene): Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, lichte Chardonnay, Riesling Kabinett 

Aubergine (gevulde): Côtes du Roussillon (Villages), Bandol  

Avocado: Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay

Biefstuk of Entrecote: tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Argentijnse Malbec, Cileense Carmenere, Syrah Shiraz

Boeuf bourguignon: stevige rode Bourgogne

Bonenschotel: stevige rode als Australische Shiraz of krachtige Languedoc

Bouillabaisse: stevige rosé of kruidige witte uit de Provence of Spaanse rosado

Bresaola: Valpolicella of jonge Chianti

Ceasar Salad: Californische Chardonnay

Carpaccio: fruitige rode als Dolcetto of jonge Toscaanse Sangiovese

Cassoulet: stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Madiran of Cahors

Charcuterie: jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon

Chili con carne: stevige rode als Zinfandel of Shiraz

Chinees: aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir

Chocolade: zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, Malaga, PX sherry of droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel

Chorizo: tegelijk kruidig en fruitig rode als Navarra of Pinotage

Coq au Vin: goede Pinot Noir

Couscous: droge rosé, kruidige Shiraz, Marokkaanse of Libanese rode

Crème brulée: rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat

Crèpes: zoete mousserende wijn als Asti

Crudités: fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d'Alsace

Currie: wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer of rood: Shiraz, Rioja

Dim sum: fris droog wit als Chileense Sauvignon of  Mosel Kabinett

Duif: volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)

Eend: algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz
met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of  Duitse Spätlese

Eieren: roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn

Fazant: mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion

Foie gras: edelzoete wijnen als Vendanges Tardives uit Alsace, Coteaux du Layon, Duitse Auslese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port
Forel, Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, witte Graves, Chablis

Fruits de mer: Witte Bordeaux of Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Verdicchio, Albariño (Rías Baixas), Vinho Verde

Fruitsalade: versterkte Muscat (Rivesaltes, Samos), Moscato d'Asti, zoete Scheurebe  

Gans: wit: Riesling Spatlese uit Pfalz of Rheingau of rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol

Gazpacho: Fino of Manzanilla sherry, jonge Sauvignon

Gehakt : Rhône, Minervois, Chianti

Goulash: stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel

Haas: stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero

Ham: Iberico: Fino of Amontillado sherry

Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio

Haring: frisse witte als Muscadet of Manzanilla sherry

Hummus: frisdroge Griekse witte wijn

Kalfslever: vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino

Kalfsvlees wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland,
rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux

Kalfszwezerik: witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Vintage Champagne

Kalkoen: grote keuze aan zowel rood als wit, op z'n Amerikaans met Zinfandel

Kip: alleskunner in wit en rood!

Konijn: elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais

Krab: complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Vintage champagne

Kreeft: grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny, Corton-Charlemagne) of Chardonnay

Kwartel: middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano)

Lam: goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja

Langoestine: Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry
Lasagne, Rosso di Montepulciano, Sangiovese di Romagna, Zuid-Italiaanse Primitivo

Makreel: frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde
Mexicaans stevige rode als Zinfandel

Mixed grill: jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais

Mosselen: lichte, droge witte zoals Muscadet, Entre-deux-Mers, Bergerac, Soave, Verdicchio

Moussaka: ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc (Faugères, Saint-Chinian etc.)

Noedels, Japanse: Fino sherry of halfdroge Riesling

Noten: versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port

Olijven: aperitief: Fino of Manzanilla sherry
verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence

Oesters: Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, witte Bordeaux 

Ossenstaart: krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz

Osso buco: tannine-arme rode als Dolcetto of wijnen op basis van Pinot Noir

Paddestoelen: rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend  

Paella: stevige Spaanse of Zuid-Franse rosé

Paling gerookte: Fino sherry

Paprika, gevulde: pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja

Parelhoen: wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne
rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune

Pasta roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Bianco, lichte Chardonnay, Italiaanse Sauvignon

Pasta vleessaus: Dolcetto, Chianti, Montepulciano d'Abruzzo, Rosso Piceno

Paté: fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse wijn

Patrijs: rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne

Pizza: fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot

Quiche: droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay

Ratatouille: rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon, Fitou), Zinfandel

Ree of Rundvlees: stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees: frisse witte als Sauvignon, rosé

Salades: Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé

Sardines: frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet

Sint Jacobsschelpen: witte Bourgogne, champagne

Slakken: frisse witte zoals Aligote of Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon

Soufflé
kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir
vis: wit in Bordeauxstijl (Graves), Chardonnay
zoet: Auslese, Noble Late Harvest

Stoofschotels
Rund of rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-)Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits
lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Naoussa, Nemea,
wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne  

Struisvogel: stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië

Sushi: droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne

Tapas: droge sherry van het type Fino of Manzanilla, rose

Tarbot: gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune) of top Chardonnay

Tempura: frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling

Thais: strakke Suvignon Blanc

Tong (orgaan): stevige rosé (Tavel, Lirac) of fruitige rode zoals Saumur-Champigny, Crus du Beaujolais

Tong (vis) of Zeetong: witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, witte Graves, Gavi

Tonijn: fruitige rode als Merlot of Pinot Noir

Uientaart: Alsace, Sauvignon

Varkensgebraad
wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling
rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro

Wild: Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo

Wild zwijn
wit: rijpe halfdroge Rheingau
rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol

Zalm
wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace
rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld
gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne

Zuurkool: Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas

Zwaardvis: stevige Chardonnay of Semillon uit de Nieuwe Wereld, witte Rhône

Lees ook:Wat is manzanilla sherry?
Lees ook:KLM voor tweede jaar op rij in top Airline Wine Awards
Lees ook:Franciacorta op een postzegel
Lees ook:Op wijnreis in Steiermark
Lees ook:een vleugje pinot noir in de Bordeaux

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>