een vleugje pinot noir in de Bordeaux

Komisch, gisterenavond met zijn drieën naar Gort gekeken. Dochter was even over uit Utrecht.  Kostelijk geamuseerd, met Gort en met het commentaar van het gezin.
De zendtijd gaat dit keer op aan de strakke regels van de AOP van Bordeaux. Waarom toch alleen de traditionele rassen zoals de cabernet sauvignon, de cabernet franc, de merlot vraagt Ilja zich vertwijfeld af. “Ik ben een Bourgogneliefhebber!” Het kleine armtierige plantje in zijn hand, verdwijnt de grond in, het gat in dat hij vol bravoure gegraven heeft. Het is pinot noir.

‘t Ja, de regels van de Bordeaux. Het zijn niet de minste!

Alles draait natuurlijk om de belangrijke blauwe druivenrassen, zes worden er altijd genoemd, maar  de petit verdot, malbec en carmenere tellen in feite maar voor één procent mee. Naast de drie witte rassen: sémillon, sauvignon blanc en muscadelle, wordt er ook colombard, ugni blanc, merlot blanc en folle blanche verbouwd. Daarnaast de verschillende appellaties. Het zijn er maar liefst 60[1]. Alle onder toezicht van het CIVB. Het Conseil Interprofessionel de Vins de Bordeaux.
De wijnmakers in de Bordeaux betalen jaarlijks contributie aan dit orgaan voor onderzoek, promotie en allerlei campagnes. Niet alle boeren zijn daar gelukkig mee.

Enfin, de chardonnay eh pinot noir van Ilja zal de uitzondering op de regel wel niet worden.

 

 [1] Bron CIVB

Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:Ilja Gort geeft een ton weg
Lees ook:Ik slurp dus ik ben
Lees ook:Ilja Gort komt met een boek
Lees ook:Een wijnproeverij in de Nieuwe Wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>