Op wijnreis in Steiermark

Het zit in de lucht, denk ik. Overal kom ik je de Steiermark tegen, het gebied in zuid Oostenrijk tegen de Sloveens grens aan. Gisterenmiddag werd me nog gevraagd mee te gaan op een wijnwandelreis, gisterenmorgen proefde ik een prachtige rode wijn uit het gebied. En vandaag: vandaag ben ik naar Steiermark gereisd, en geniet er met vier medebloggers van wijn en andere culinaire geneugten op uitnodiging van de Toeristenorganisatie. Ik zal proberen komende dagen ook life verslagjes te doen. Nu een korte wijnintroductie.

Steiermark is vooral een land van witte wijnen. 77% van alle wijn is hier wit, 12% rood en 11% een heel speciale rosé, Schilcher. Belangrijkste druivenrassen: Welschriesling, Weissburgunder (Pinot Blanc), Müller-Thurgau, Chardonnay (die hier Morillon heet), Sauvignon Blanc, Zweigelt en Blauer Wildbacher, speciaal voor de Schilcher.

Welschriesling
Fruitig, veel zuren, licht kruidige tonen. Wijnen voor alledag, bij veel gelegenheden. Jong drinken, meestal niet ouder dan een jaar. In geen gebied wordt de Welschriesling zo goed als hier (zeggen ze in Steiermark zelf).

Weißburgunder
Kwalitatieve wijn, meest aangeplant na Welschriesling.

Sauvignon Blanc
Van licht grassig tot zeer intense aroma’s, vol en met mooie zuren. Vooral een specialiteit in Südsteiermark.

Schilcher
Lichte, droge wijn met delicate aroma’s, veel zuren. Kleur van helder rood tot robijnrood. Kan ook als witte wijn gemaakt worden. Deze specialiteit is door wetgeving beschermd en mag alleen van de Blauer Wildbacher gemaakt worden. Staat vooral in Weststeiermark.

Lees ook:Geheimtip Steiermark 3: Schilcher (bij varkensvlees!)
Lees ook:Geheimtip 4 Steiermark: Pompoenpitten, olie en likeur
Lees ook:Morillon… is inderdaad Chardonnay
Lees ook:Wijnquiz: wat is de bekendere naam van deze druif?
Lees ook:Geheimtip Steiermark 5: Zomerwijn Gelber Muskateller

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>