Eiswein en Tarte Tatin

Eiswein, icewine… ijswijn!

Op 9 december in ieder geval was het raak in Duitsland! Het vroor stevig! Goed genoeg om de druiven voor de Eiswein te scoren. Eh…. wat is dat nu precies ook alweer?

Wel, zeker niet zoals mijn studenten weleens op het tentamen invulden:
“ijskoud gedronken wijn”!

Nee, het fenomeen van het plukken van de bevroren druiven resulteert in de verrijzenis van een prachtige “zoetzuur” wijn. Zuren en zoetgehalte zijn volkomen in balans.

Canada, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland zijn bij uitstek landen waar dit kostbare vocht vandaan kan komen.  De druiven worden dus daadwerkelijk bevroren geoogst. Men wacht tot het -7° vriest  om dan toe te slaan.  De druiven  worden in nog half bevroren toestand geperst, waardoor het water achterblijft in de vorm van ijskristallen! Dit geeft natuurlijk een verhoogde concentratie van suikers en zuren in de most.
Het is een vergissing te denken dat dit iets met Beerenauslese of Trockenbeerenauslese te maken zou  hebben. In tegendeel. De druiven zijn volkomen in gaaf op het moment van de pluk. Maar wel bevroren!

Beslist geen goedkope wijn, echter wel een hele elegante!

Een mooi alternatief voor je Kerstdessert. Tarte tatin met vanillesaus en een glas Eiswein…. Bron: De perfecte keuken!


Lees ook:Druiven voor Eiswein geoogst
Lees ook:Wat is Eiswein?
Lees ook:Vice: mix icewine met wodka!
Lees ook:Speculeren met druiven
Lees ook:Wat is ijswijn?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>