Wat is Eiswein?


Zeer zeldzame Duitse wijn geperst van druiven die aangetast zijn met een schimmel (botrytis cinerea) in bevroren toestand worden geplukt en geperst.

Omdat de oogst van deze druiven om uiteenlopende redenen vaak mislukt, is een Eiswein zeldzaam en derhalve kostbaar.

Bron: www.wijnweetjes.nl

Lees ook:Druiven voor Eiswein geoogst
Lees ook:Eiswein en Tarte Tatin
Lees ook:Wat is de Alvarinho?
Lees ook:Speculeren met druiven
Lees ook:Vergeet de non en de zwarte kat

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Wat is Eiswein?

  1. Sonja

    Weet iemand waar ik die Eiswein kan kopen? Heb wel eens zoiets gedronken en was erg lekker!

      /   Reply  / 
    1. R.Ploeg

      ( genoeg ) eiswein te koop, mooie eiswein is schaars

        /   Reply  / 
  2. Reinier van der Lee

    Eiswein komt niet alleen uit Duitsland, maar wordt ook gemaakt in Oostenrijk en Canada.
    Bij Eiswein probeert men aantasting door edele rotting (Botrytis) juist te voorkomen, omdat hiermee ook de smaak- en aromakarakteristieken van de gebruikte druivensoort grotendeels verloren gaan. Het mooie van Eiswein is dat de hoge concentratie van de most verkregen wordt door bevroren druiven voorzichtig te persen, waarbij schil, pitten en water (ijs) in de pers achterblijven. Het indrogen van de druiven door de edele rotting is niet noodzakelijk. Het resultaat is een edelzoete wijn, waarbij je de gebruikte druivensoort nog goed kan herkennen.

      /   Reply  / 
  3. Petra

    Ik wou net iets soortgelijks als mijn voorganger tikken. De edele rotting speelt nu juist geen rol bij de productie van Eiswein.
    Wijninformatiecentrum: “De boer laat zijn druiven hangen tot ver in de winter en plukt ze pas als het tussen de zes en acht graden vriest. Met dikke handschoenen en een paar oorwarmers, plukt hij ‘s morgens om vier uur zijn bevroren druiven en brengt ze naar de wijnpers. Daar worden de suikers en de zuren en een klein beetje sap uit de bevroren druiven geperst, terwijl het bevroren water in een soort zeef achterblijft. De zoete en stroperige wijn die dan tevoorschijn komt heet Eiswein.”

    De edele rotting onder invloed van de schimmelsoort Botrytis Cinerea vind je vooral in de Sauternes.

      /   Reply  / 
  4. kris vb

    Eiswein,

    Ik heb net kerstinkopen gedaan bij
    http://www.weingut-karlsmuehle.de/
    Niet ver van Nl en België, vlakbij Trier.

    Nog een wetenswaardigheidje:
    het maken van Eiswein is zeer arbeidsintensief = niet goedkoop.
    Maar ik vind het een geschikt kerstcadeau!
    Groeten en fijne feetsen!

    kris

      /   Reply  / 
  5. r. brandenburg

    Heb eens eiswein geproeft die mijn ouders uit Duitsland hadden meegekregen. Ben geen wijnkenner maar proefde de bijzonder fijne en zoete smaak van deze zeldzame wijn. Eenmalige belevenis.

      /   Reply  / 
  6. fijnproeverke

    Lekkere Eiswein en aanverwant Beerenauslese zijn in België o.a. te verkrijgen bij Delhaize-warenhuizen.
    Deze wijnen kunnen nog 8 à 10 jaar bewaren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>