Langs de wijngaarden van Rheinhessen

Vinotheken & Pedelecs

 

Pedelecs, dat staat voor electrisch aangeduwde fietsen waarbij je helemaal niets zelf hoeft te doen… Nou, dat laatste is een illusie, want in de heuvels van Rheinhessen heb ik het zweet op mijn rug getrapt. Maar wat waar is, is waar: ik kon tenminste blijven zitten!
En dat was de voorlaatste reis naar de Loire, waar we ook fijn gingen fietsen, toch wel anders. Daar heb ik heel wat metertjes van het soms steile parcour met de benenwagen moeten overwinnen. Hierin was ik gelukkig niet de enige.

 

Eind augustus ging ik bepakt en bezakt met de trein naar Mainz om van daar uit naar Jordan’s Landhotel in Köngernheim af te zakken. In juni 2008 is de stad Mainz en de regio Rheinhessen toegetreden tot het internationale network “Great Wine Capitals”. Great Wine Capitals is een netwerk van negen grote mondiale steden op zowel het noordelijk als zuidelijk halfrond, die een belangrijke economische en culturele waarde delen: hun internationaal gerenommeerde wijnstreken. Hiertoe behoren naast Mainz ook Bilbao, Bordeaux, Kaapstad, Christchurch, Firenze, Mendoza, Porto en San Francisco met achterland: Napa Valley!

 

De universiteitsstad Mainz is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz. Gelegen aan de oevers van de Rijn, is zij het kloppend ‘wijnhart’ tussen Rheinhessen, de Rheingau en het Midden-Rijndal. Mainz, Moguntiacum … de 2000-jaar oude stad heeft een fascinerende geschiedenis. Het gaat terug tot de Romeinse oorsprong. De Romeinse overheersers brachten hier ook de eerste wijnstokken en zaaiden het zaad voor het grootste wijnbouwgebied van Duitsland: Rheinhessen, dat haar 200ste verjaardag zal vieren in 2016[1].

Daar kwam ik dus aan, in Rheinhessen. Met de bus naar Jordan’s over de snelweg. Typisch een Duitse autobahn natuurlijk dwars door de natuur. Niets aan.
Pas toen we over de afrit reden, richting Köngernheim, toen zag ik de schoonheid van Rheinhessen! Heuvelachtig land met uitgestrekte velden en wijngaarden!

Landhotel Jordan’s is een uitstekende uitvalsbasis. Je kunt er goed eten, de kamers zijn uitstekend en het terras is groot. Het Landhotel bestaat uit verschillende gebouwen waar de kamers zijn, het restaurant en de vinotheek. Één kamer bezit een jacuzzi en een sauna! Note bene op de bovenste etage van het hotel. Maar heel aangenaam natuurlijk na zo’n dagje op de pedalen!

Op de dag van aankomst met de bus naar Flörsheim gekacheld! Daar brachten  we een bezoek aan VinoPeth. Het wijngoed valt onder Wolfgangs, het pension onder Jutta Peth’s verantwoordelijkheid. Schoon, helder en modern Duits. Zo omschrijf ik het het beste. De rondleiding volgde op een verblijf in het proeflokaal van de Peth’s waar we Spätburgunders, Liköre en de Sekt-Gelee van Spätburgunder  (voor op het brood, maar ook bij wildgerechten of zelfs bij gebakken Camembert)  in hun volle glorie zien staan. Natuurlijk proefden we ook. Dornfelder, Huxelrebe, Spätburgunder. Eerlijke wijnen.

Willkommen zum Genuss!

Vervolgens trok de bus met het bonte bloggersgezelschap verder door het heuvelachtige landschap op weg naar Flonheim. Naar de Dohlmühle waar we die avond aan het diner zouden gaan, maar natuurlijk niet alvorens een uitvoerige rondleiding te hebben volbracht onder toezicht van mevrouw Stütz in eigen persoon! Denk niet dat zij ook maar één aspect overslaat, als je komt, want ze is zeer punctueel.  Ook hier is de volgende generatie al bezig, langzaam maar zeker het roer over te nemen. Hetgeen overigens niet te merken was in de ambitie en de ijver die mevrouw Stütz ten toon spreidde.
Het wijngoed ligt in het Wiesbachdal en heeft ruim 30 ha wijngaarden tot zijn beschikking, in eigendom. Dankzij de inspanningen van de hele familie is het nog steeds mogelijk dat zij letterlijk ieder stukje arbeid van de weg van de druif naar de wijn in de fles zelf ter hand kunnen nemen.

We aten hier die avond bijzonder goed! Mevrouw Stütz verzorgde zelf onze tafel, daarbij acterend als de eerste de beste Schauspielerin met werkelijk passioneel theater om iedere nieuwe wijn-spijs combinatie zo goed mogelijk uit te leggen.

Dan de volgende ochtend!

Na een uitgebreid ontbijt staat daar Marcel Wüst! ’t Ja, niet dat ik dat wist, maar natuurlijk rap op de hoogte gebracht door mijn Duitse bloggers en ook wel door Marcel zelf nb. Marcel is, maar ja dat weet iedereen natuurlijk wel, een ‘Ex-Radprofi’, die met uitzondering Azië, bij alle grote wielerrondes veelvuldig aanwezig is geweest.

Hij vergezelde ons op een mountainbike bij onze tocht op E-bikes door de heuvels van Rheinhessen op zoek naar  de andere ‘vinotheken’!

De eerste konden we nog met de bus bereiken. In het centrum van het kleine plaatsje Alzey aan de Hospitalstraße 14 ligt hier de Vinothek & WInzercafé van Biegler en Brand! Echt erg leuk en “lekkuhr”. We werden ontvangen door Mevrouw Brand en mijnheer Biegler die samen Biegler&Brand zijn in zakelijke en privé aangelegenheden. Tot hun bemanning behoort ook een Franse kok, een werkelijke vrolijke Frans, die erg lekker Fingerfood had bereid voor bij de zuivere wijnen van de wijngaarden Biegler-Brand. Een groots opgezet bedrijf met maar liefst drie poten, de wijngaarden, de vinothek met veel mogelijkheden en het ‘Gästehaus’.

Welaan, daarna was er geen stoppen meer aan. Op weg naar de E-bikes om de andere Vinotheken te bezoeken.

Weingut Espenhof en Weingut Pauser stonden op de agenda voor vóór en na de lunch. En zo gebeurde het dat wij luttele minuten later, nadat iedereen pasklaar op de fietsen was geïnstalleerd, met helm en batterij, vertrokken voor een magnifique tocht dwars door de velden heen. De wijnstokken waren vrij hoog. Veel blad. Druifjes natuurlijk nog lang niet plukklaar.  Rond de middag, het moment waarop iedereen een lege maag en een soort van houten achterwerk begon te krijgen, stopten we bij een echte trullo. (Er zijn er nog een stuk of veertig in Rheinhessen!) Wij lunchten daar en genoten van een lichte maaltijd verzorgd door het Weinrestaurant van Weingut en Landhotel Espenhof. Een keur aan voorgerechtjes met brood en wijn! De zon op onze huid, tussen de wijngaarden! Beter kon het op de moment niet  meer worden. De jeugd heeft de toekomst. De jongste generatie van familie Espenschied, broer en zus, verzorgden lunch en rondleiding.

 

 

Een aangenaam verblijf.

Vervolgend op het stalen ros verder door wijngaarden, langs een riviertje, om uit te komen bij Weingut Pauser. Bij Eva Pauser, wijnmaakster en vakgastvrouw. Eigenaresse van een hypermoderne futuristische wijnmakerij, uitstraling op hoog niveau. Eva is een jonge vrouw die topwijnen wil maken, maar ook de gasten wil pleasen.

Hingabe, Passion, Leidenschaft“ dat is kort gezegd de levensvervulling van alle generaties Pauser!
Dit wijngoed moet je zelf zien! Het is abstract, lastig te beschrijven, bijzonder en indringend. Het immense raam van uit de ‘Proefkelder’ waardoor je de vatenkelder in kijkt, buiten de rijen met ‘probeerwijnstokken’! Boven de ruimte voor evenementen van allerlei aard. Indrukwekkend. En zo jong nog, Frau Eva Pauser.

De dag was voorbij. De fietsen gingen terug en wij ook, maar naar het hotel. Jordan’s Landhotel maakte zich op voor de finale. Ons wachtte een vier-gangen menu. Het weer was zo aangenaam dat we met gemak buiten konden dineren en genieten van de bijpassende wijnen, uitgezocht door Gerhard Jordan.

De volgende dag restte ons nog een laatste bezoek, aan het klooster in  Ingeleiml! ‘Wasems Kloster Engelthal, Haus des Weines. Een bijzonder klooster verworden tot een moderne wijnhuis, met restaurant. Het klooster is  de afgelopen jaren totaal verbouwd en opgeknapt, waardoor het nu over veel verschillende mooi afgewerkte ruimtes beschikt om wijnproeverijen, maar ook vergaderingen en kookworkshops te kunnen houden. Bijzonder om te zien. Naast het gerestaureerde klooster, zijn ook de oude gebouwen van Wasem bewaard gebleven zodat je nog altijd in de oude ‘Weinstube’ terecht kunt bijvoorbeeld.

Rheinhessen maakte meer indruk op mij, dan ik voor mogelijk hield. Romantisch, ja misschien ook, maar verder lieflijk en landschappelijk uitgestrekt en heuvelachtig. De wijngaarden zijn groots.

Op de website www.radhelden.info is informatie te vinden over fietstochten die met de E-bike geboekt kunnen worden.

De wijnbedrijven die we bezocht hebben staan op bezoek volgorde hieronder vermeld.

Weingut Peth VinoPeth, Alzeyer Strasse 28 Flörsheim-Dalsheim  www.peth.de

Dohlmühle – Weingut &Gästehaus Vinothek, An der Döhlmühle 7 Flonheim www.dohlmuehle.de

Vinothek Kaisergarten in Alzey – Hospitalstrasse 14, Alzey www.biegler-brand.de

Espenhof – Hauptstrasse 76, Flonheim – www.espenhof.de

Weingut Pauser – Im Baumfeld 40, Flonheim www.weingut-pauser.de

Vinothek Wasem GbR , Edelgasse 15, Ingelheim, Kloster Enelthal, Edelgasse 15, Ingelheim am Rhein www.klosterengelthal.de

 

 

 

 

 

 

 

 


[1] Bron: Great Wine Capitals

Lees ook:Een warme dag in Rheinhessen
Lees ook:Bezoek de kleurrijke herfstvallei van Rheinhessen
Lees ook:Wijnmaken in Rheinhessen
Lees ook:Wijnhoofdstad van Duitsland
Lees ook:Rheinhessen, sprookje van 1001 heuvels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>