Een warme dag in Rheinhessen

Op weg naar Rheinhessen maak je meteen al van alles mee. Helaas zit ik in de trein zonder Wifi, ik wilde graag mijn mail weg- en het blog bijwerken. Nu heb ik wel tijd om op mijn gemak het programma voor de komende dagen door te nemen.

 Veel wijn uiteraard!  Maar van verschillende kanten belicht. De reis draagt als naam: “Vinotheken & Pedelecs”. Op dag twee een grote fietstocht in de planning onder leiding van ‘ex-radprofi Marcel Wust’. Who ever that may be. Vandaag op bezoek bij Weingut Peth en hun Vinothek, daar trappen we af. (Florsheim-Dalsheim). Dan met het busje naar de Vinothek de Dohlmuhle voor een uitgebreide rondleiding, proeverij en een zeer uitgebreide rondleiding blijkt later,  om te eindigen aan het einde van de avond in Jordan’s Landhotel in Kongerheim. Ik ben benieuwd.

Gearriveerd in Mainz! Gezellige collegae, bijna allemaal Duits op Gerrit na, uit Belgie. Vier thema’s staan voor Rheinhessen. Gesundheit, radfahren, wandelen en wein. Waarvan de laatste de belangrijkste is,  dat vind ik, maar zij hier allemaal ook! Veel wijnboeren hebben daarom tegenwoordig een vinothek bij het wijnbedrijf. Men is bezig deze allemaal te certificeren, zodat het voor de bezoekende wijnliefhebber duidelijke en overzichtelijk gaat worden! Een moeizaam proces, in een prachtig gebied, maar oh, wat is het ‘toeristisch’ rustig.

Lunch met de heer Stephan Herzog van het toeristisch verkeersbureau alhier. Een uitvoerig relaas over het huidige  image van Rheinhessen volgt.  De jonge generatie is hier echt opgestaan! Zij krijgen de gelegenheid, ook van thuis, om zich  te verdiepen in de wijnbouw en alles wat daarbij komt kijken.  Velen gaan in het buitenland studeren.
Rheinhessen als grootste weinbau-gebiet. De winzer had hier vroeger vee en veel agrarische arbeid, maar nu heeft wijnbouw hier voor de plaats ingenomen. 1/3 van de wijnen worden nu door de wijnboer zelf verhandeld, vermarkt, de rest gaat via andere kanalen.  Ook het Jordan’s waar wij overnachten is echt een “bauernhof” geweest. Nu wijst niet veel meer daar op, of het zouden de paarden die rondlopen voor het hotel, moeten zijn.
In Rheinhessen komen steeds meer rode wijnen. Rode wijnen zoals bijvoorbeeld de Dornfelder. Maar ook Spatburgunder, Regent en Cabernet Sauvignon.  Het scala aan wiite druiven weet ik nog wel, denk ik. Muller thurgau nog altijd en riesling. Maar daarnaast ook alle Burgunder soorten en gewurztraminer. Ook toch onbekende druivenrassen zie ik voorbij komen! Een proeftuin voor nieuwsoortige druiven.
Op weg naar de eerste vinotheek annex wijnboer krijgen we flessen met water aangereikt. Hoewl ik onderhand wel een glas Riesling zou lusten, is het water bij deze drukkende hitte geen overbodige luxe!
Achter een dikke wolkenlaag schijnt de zon! Hij doet ons meer water verliezen dan ons lief is. Ik benijd de mannen met hun keurige broeken niet! Met blote voetjes zit ik in de bus; een zigeunervrouwtje in mijn bonte zomerjurkje.
Weingut Peth. Ontvangen door de zoon Peth. Ze hebben hier  14,5 ha, 60.000 flessen, 1/3 rotweine en de rest wit. Als ik het goed verstaan heb!
Hij start zijn presentatie met pinot noir Winzer sekt. 8.90 per bottle. Lekker, klein zoetje, weinig neus. Net zijn Abitur gemacht, nu mag hij in september naar Geisenheim!
Sinds 2006 een vinotheek. Dus de deur is altijd open. Er zijn zeven gecertificeerde bedrijven in Rheinhessen op dit moment. Het produkt is nog heel nieuw. Leuk om de criteria te bekijken. Staan op internet.
Frühburger geproefd, smakelijk en daarna Spätburgunder. Iets  krachtig met zowaar 14,5% alcohol!! Wat onwijs veel! Dat zegt wel wat over de weersomstandigheden van dat jaar. Verder een beetje saaie bedoening. Met lekkere taarten en aardige wijnen. Maar niet bijzonder. Ook hier is een prachtig gasthuis bij? Oei, denkt mijn hotelierhart, hoe komt dat ooit vol in zo’ n stilletjes dorp?
De Dohlmühle, waar we daarna naar toegaan is een restaurant, vinothek, weingut, weinhandel, Gästhaus usw. Maar ongeveer 30 jaar geleden nog een echte boerderij met zo’ n driehonderd varkens. En in 1969 was frau  Stutz zowaar zelf  Weinkonigin. (de eigenaresse).
Alle  Qualitäts-Rotweine  worden hier gechaptaliseerd zegt mevrouw. Dat moet ik uitzoeken.
Het diner is heel goed, zeer uitgebreid en met verschillende bijpassende wijnen volgens mevrouw. Rundercarpaccio met blanc de noir,  en daarna nog een pinot blanc eh weissburgunder. Hausgemachte ravioli met riesling classic. Angusrindfilet met rosemarijn, knoblauch,,und Parmesab met een merlot 2011 (trocken). Daarna om te proberen een regent en een cabernet sauvignon, om te proberen.
Als nagerecht Weinbergspfirsichparfait met tobleronemousse, en espressosabayon.
Hoe blijf ik wakker op de terugreis van 30 km? Bij het dessert, dat ik deel met mijn overbuurman die al een eigen portie verorberd heeft, proeven we achtereenvolgens, van niet passend naar medium passend: een halbtrocken Spätburgunder!  Hoe verzint ze het? Daarna Gewurztraminer, met een mooi rozenaroma en in een “auslese” staat. Nog te veel zuren voor het klassieke grand dessert. Erg lekker toetje trouwens. Zelfs ik vind dat. Als laatste zouden we de Scheurebe Auslese proeven. Helaas, die moet tot op heden nog steeds komen….
Wel een mooie aftrap van wat dagen in Rheinhessen.

Lees ook:Riesling Lounge
Lees ook:Riesling – Rheinhessen
Lees ook:Langs de wijngaarden van Rheinhessen
Lees ook:Rheinhessen, sprookje van 1001 heuvels
Lees ook:Deutsche Bahn serveert Duitse wijnen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Een warme dag in Rheinhessen

  1. Mariella

    Van Jordan’s Untermühle ga je genieten! Ik was er in juni, voor de lunch. Top, met uitzicht inderdaad op de paarden. Veel plezier op de pedalen, ik vond de benenwagen al snel genoeg ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>