Rheinhessen, sprookje van 1001 heuvels

Als een oorlogsverslaggever zit ik hier achter mijn bureau en kijk vanuit het zolderraam over de huizen achter ons heen, naar de skyline van het dorp waar de mortieren in de vorm van rotjes en rotten de oude mensen, maar ook de middelbare, de honden, het vee en de daarop niet bedachtzamen de stuipen op het vege lijf jagen! De grijze lucht kleurt rood en wit van het uiteenspattend vuurwerk. Het is pas 10.00 uur!

Gisterenavond al een klein O&N party gehad en samen met goede vrienden tapas ( neeeee geen oliebollen, zeker geen oliebollen!) en Winzersekt Pinot Noir uit Rheinhessen genuttigd. Zo’n avond met een gouden randje. Onverwacht en daarom juist zo leuk!
Rheinhessen is één van de 13 Anbaugebiete in Duitsland. Het grootste. Hier kent men geen “steile Weinberge” zo als die, die bijvoorbeeld de Moezel en de Ahr zo typeren! Hoewel er meer witte wijn gemaakt wordt dan rode wijn, 60% tegenover 30%, is de productie van rode wijn, bijvoorbeeld rond Ingelheim niet te versmaden. Een en ‘t ander is duidelijk een zaak van microklimatologische omstandigheden. In het binnenland van Rheinhessen is het aanzienlijk koeler en doen witte rassen zoals de Müller Thurgau het nu eenmaal beter.
Niet alleen de wijn en de druiven zijn een bezienswaardigheid in Rheinhessen. Ook Worms is beroemd, om zijn Dom, om zijn Nibelungenmuseum, om zijn oudste Joodse synogoge van Duitsland en in september om het grootse wijnfeest langs de oevers van de Rijn. “Rheinische Fröhlichkeit”!

Een fantastische manier om Rheinhessen te verkennen is op de fiets! In Ingelheim kun je diverse reizen boeken rondom het thema fietsen en wijn. Je kunt kiezen voor een mountainbike, je eigen fiets meenemen of, heel verstandig, voor een elektrische fiets. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dat grandioos is. Als het te zwaar wordt in het heuvelachtige landschap van Rheinhessen, waar je toch rekening mee moet houden als je tenminste ook door de wijngaarden wilt fietsen, dan schakel je je electrobike in op een zacht suizend ondersteunend programma. Toll!

Je kunt in Ingelheim kiezen voor een fietstocht van wijnhuis naar wijnhuis, met overnachtingen en met transport van je bagage.  Ideaal!  Wil je hier meer over weten, dan eventjes contact opnemen met het VVV in Rheinhessen.

Als je daar dan eenmaal bent, fiets dan zeker naar Kloster Engelthal  aan de Edelgasse. In het tegenwoordige klooster vind je een vinothek, perfecte gastronomische ondersteuning en tevens is er kookstudio, vergaderzalen en kunnen hier enorme feesten georganiseerd worden.

De kookstudio is heel apart. Het is een ‘grill-academie’ opgezet door de firma Weber-Stephen. Hier maak je kennis met hypermoderne grilltechnieken en leer je de allernieuwste snufjes over braad en barbecue!
De wijnmakers achter dit enorme project komen uit de familie Wasem van Weingut Julius Wasem&Söhne.
Toen in 2009 het Kloster Engelthal de verkoop in ging, besloten Holger en Karin Wasem met hun drie zonen het te kopen en er een bijzonder ‘wijn&spijs’ project van te maken. Een vineus gastromomisch hoogtepunt! Met ter ondersteuning het WasemWeinhotel!
En zo kwam het vroegere Nonnenklooster van de Cisterciënzerorde uiteindelijk helemaal in de wijn terecht!

Inmiddels is het een dusdanige groot familie bedrijf dat er voor ieder paar handen veel werk voor handen is.

Wie interesse heeft, een fietstocht zou willen ondernemen, die raad ik beslist aan naar de website met de fietstochten in Rheinhessen te gaan! Je zult versteld staan van wat je zo dichtbij allemaal kunt genieten!

Lees ook:Rheinhessen by bike
Lees ook:Bezoek de kleurrijke herfstvallei van Rheinhessen
Lees ook:Eva Vollmer Rheinhessen
Lees ook:Riesling – Rheinhessen
Lees ook:Langs de wijngaarden van Rheinhessen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Rheinhessen, sprookje van 1001 heuvels

 1. Kathrine

  Inderdaad een avond met goude randje!: dat er nog maar vele mogen komen in 2013! Genoten van de Pinot noir en gezelligheid met jullie
  Count me in voor fiets en wijn, ik doe mee, maaruh hebben we nog wel vrije weekenden in 2013? we gaan alweer zoveel leuke dingen doen.
  xx Kaat

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  ‘t Ja, dat wordt inderdaad een probleem… dan moeten we toch stoppen met werken :)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>