Tipsie

Tipsie?“Een beetje TIPSIE wil ik vertrekken”, zei een vriend tegen mij als voorwaarde voor een geslaagd restaurantbezoek.

“Een beetje TIPSIE” vroeg ik, “waar moet dat vandaan komen dan?”

Eten, ambiance en de wijn.

Duidelijk is dat het tipsie gevoel meer uit drank voortkomt dan uit het eten en/of de ambiance. Belangrijk voor veel gasten is de uiteindelijke beleving, the flow. Even alle zorgen vergeten, lekker genieten en hier mooie herinneringen aan over houden. Wijn, drank en alcohol is in die zin dan ook niet weg te denken en daarom zeer belangrijk.

 

Alcohol speelt een belangrijke rol als het gaat om de beleving van een restaurantbezoek. Door de overheid wordt dit tegenwoordig in een negatief daglicht geplaatst, wat wij als restaurateurs en werknemers horeca betreuren. Het enige waar wij naar streven als gastheren is een fantastische beleving en avond. De gast laten genieten van een goed glas wijn, gezelligheid en lekker eten.

Is alcohol voor een gast interessant? Ja. Waarom zie je bijvoorbeeld mensen anders indrinken, met een aperitief in de bar, of afsluiten met een borrel? Gasten vragen niet naar een alcoholpercentage. Gasten drinken wat ze lekker vinden en terecht. Voor gastheren daarentegen is het uitermate belangrijk te weten wat je schenkt. Net als in smaak moet er ook opbouw zitten in alcohol. Immers wil je niet dat de gast meer dan TIPSIE vertrekt. Dit schaadt het imago van de gast, je medegasten, je zaak en jezelf. Want uiteindelijk ben jij, (lees: gastheer) verantwoordelijk voor de gast zolang deze in je restaurant zit, maar ook wanneer deze vertrekt.

Een trend in wijn is dat deze steeds meer alcohol gaat bezitten. Waar 25 jaar geleden de percentages nog op 11 tot 12 procent lagen liggen deze nu rond de 14 tot 15 procent.

Het is iedere wijnliefhebber bekend dat dit gegeven samengaat met de stijging in kwaliteit van de wijn in zijn algemeenheid. Door diverse verbeterde technieken zijn wijnboeren wereldwijd steeds beter in staat om het juiste oogstmoment te kiezen. Een beter oogstmoment betekend meestal de optimale rijpheid van de druif. Dit houdt in dat de druif de juiste hoeveelheid suikers bezit. Deze suikers zijn natuurlijk verantwoordelijk voor de alcohol. Dus geen vroegtijdige oogstmomenten meer. Dit verklaart dat wijn meer alcohol is gaan bezitten.

Op de hotelscholen wordt er tijdens de les dan ook op gehamerd dat je precies weet hoeveel alcohol welke wijn bezit en hoe je tot een geslaagd arrangement kunt komen.

Toch gaan er steeds meer geluiden voor minder al te zware wijnen. Er zijn al wijnmakers in de weer met methodes om zelfs de alcohol gedeeltelijk uit wijn te halen.

Voorop gesteld moet er verantwoordelijk worden omgegaan met alcohol ook door de gast. Op ellende achteraf zit niemand te wachten. Een beetje TIPSIE vertrekken echter wel. Wanneer een ieder de gevaren van alcohol kent en hier verstandig mee omgaat moet een ieder TIPSIE het establishment kunnen verlaten!  

Bijdrage van Roel Brinkman

 

Lees ook:Proef voor voorproeven
Lees ook:Hoe veel alcohol mag er in wijn zitten?
Lees ook:Lekker Slurpen
Lees ook:Miswijn pret
Lees ook:VinCo: snelle wijncocktails voor horeca en events

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>