Lekker Slurpen

Het beste hotel van Amsterdam, maandagavond, een lekker kopje koffie, nagenieten van een mooi diner. Dan ineens gestoord worden door een slurpend geluid, een heerlijk bekend geluid wat ik zelf graag doe en hoor.

 

 

Maar niet door de ober en zeker niet in het zicht van de gast….

 

Slurpen laat ik over aan die gast zelf. Met slurpen bedoel ik natuurlijk de wijn proeven, beoordelen. Dat de gast dat doet, graag, een bewijs van serieus met wijn bezig zijn en hier een liefhebber van te zijn. Dat een sommelier, chef de rang of restaurantmanager dat doet vind ik in het bijzonder ongepast. Helemaal wanneer dit in het zicht is van de gast die deze wijn heeft besteld. Wat moet zo’n gast wel niet denken!

                                 

Je brengt hiermee gasten in verlegenheid. Een gast is niet dom en wenst ook niet zo behandeld te worden. Alleen bij sterke twijfel kan er in mijn ogen voorgeproefd worden. En dan louter door een sommelier, bij voorkeur achter de schermen. Want wie ben jij, als restaurantmedewerker om een perfecte, mooie wijn te beoordelen? Met ruiken aan de wijn in een glas haal je immers de meeste onzuiverheden er wel uit!

 

Ter illustratie:

 een koffiedame die jou theezakje uit je kop haalt,

een schoenverkoper die jou schoenen inloopt,

een kledingverkoper die met je mee gaat in het pashokje,

een ober die een slok uit je bierglas neemt,

een autoverkoper die voor jou een proefrit maakt,

ik kan nog wel even doorgaan…. 

Wijn is natuurlijk een natuurproduct door mensen gemaakt. Ja, daar kunnen fouten inzitten. Dat een chef in de keuken, uit het zicht, voorproeft, a la, het blijft mensenwerk met een persoonlijke stempel van de chef. Maar hij proeft daarbij niet van het bord!

 Een slagroompunt a.u.b., wacht even, dan neem ik eerst een hapje…  

Lees ook:Proef voor voorproeven
Lees ook:Waarom geeft de ober mij de kurk?
Lees ook:Ilja Gort geeft een ton weg
Lees ook:Wijn en Food in de krant
Lees ook:Een lazy afternoon in het Schulten Hues

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>