Nieuw eik, oud eik, wat betekent dat?

Dat is een veel gestelde vraag.

Ik zal eerst eens uitleggen waar het vandaan komt en dan hoe je er mee omgaat.

Wat je hier op de foto ziet is wijn die gelagerd wordt, oftewel in vaten bewaard wordt om te rijpen. Dat gebeurt in het productieproces. Die vaten kunnen van staal zijn of van hout.

Nou is het zo dat betere wijn vaak in eiken houten vaten gerijpt wordt. De wijnboer kan die vaten ieder jaar opnieuw kopen. De vaten worden uiteraard gemaakt van vers gekapt hout. Dan heb je het dus over nieuw eiken.

Het volgende jaar kan de wijnboer de vaten hergebruiken. Dat noem je dan oud eiken. Dat is natuurlijk goedkoop, maar de kracht van het hout is er dan een beetje uit. Aan de andere kant kan de smaak van eik ook te overheersend worden, dus is het soms ook gewenst om minder eik te hebben.

Sommige boeren hergebruiken hun vaten wel 50 jaar, zoals bijvoorbeeld bij oude Barolo’s gebruikelijk is. Dat is pas echt oud eiken.

Leuke anekdote is dat ik dit voorjaar in Italie het voorrecht had om een barrel tasting te mogen doen bij Barolo maker Renato Ratti. Hij maakt als de enige of een van de weinige Barolo makers een top cuvee die gemengd is door verschillende lageringen te mengen.

Hij heeft dus dezelfde wijn, van hetzelfde jaar, van dezelfde wijngaard in verschillende vaten liggen. nieuw, 2e jaar en 50 jaars. En ik mocht ze proeven.

Wat een verschil!!!

Dat proef je echt wel. Het jonge eiken geeft meer smaak maar is ook wat scherp, het oude eiken is zachter maar iets muf. Het uiteindelijke mengsel is super!

Lees ook:Theezakjes in de wijn hangen
Lees ook:Feature: Bourgogne wijnboer Antoine Jaboulet Vercherre
Lees ook:Spanje getroffen door wijnvandalisme
Lees ook:Hout & Wijn deel I
Lees ook:Geproefd: Berberana Carta de Oro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>