Geproefd: Berberana Carta de Oro

Recent heb ik er weer eens twee geproefd: de prettige Rioja’s van Berberana. Vorig jaar beleefde ik een diner met wijnen van deze firma, en was onder de indruk van de kwaliteit en de combinaties bij het sterrendiner.

Berberana is geen ambachtelijk wijnboer, maar een grote speler op de Spaanse markt. Zij combineren moderne technologie met gevoel voor traditie en staan bekend om hun constante kwaliteit en brede assortiment.

Het bedrijf werd opgericht in 1877 en is een van de oudste namen in Rioja. De wijnen worden gemaakt volgens moderne standaarden in een bodega in Cenicero, waar in de kelders capaciteit aanwezig is voor opslag van meer dan 50.000 eiken vaten. Als je weet dat uit één vat 300 flessen gaan, en je je bovendien beseft dat er naast eiken vaten ook nog roestvrijstalen tanks zijn, krijg je een beeld van de omvang van het bedrijf.

 

De Crianza en Reserva die ik van de Carta de Oro proefde waren weer vertrouwd goed. De Crianza 2007 was vrolijk, fris en fruitig, met veel rood fruit, zachte tannines en 13,5% alcohol. Heerlijk voor zo doordeweeks. Prijs € 5,99 bij AH.

De Reserva 2006, net als de Crianza gemaakt van 80% tempranillo en 20% garnacha was rond en vol, met een goede afdronk, veel rood fruit, vanilletonen en wat specerijen, van de jarenlange rijping op houten vaten. Een Spaans stoofpotje met worst en bonen zal er niet verkeerd bij smaken!

Lees meer over Berberana

Lees ook:Geproefd: Lagunilla Crianza en Reserva
Lees ook:Nieuw eik, oud eik, wat betekent dat?
Lees ook:Theezakjes in de wijn hangen
Lees ook:Zomerwijn: Berberana Dragon Rosé 2010
Lees ook:Emporda, DO in het noorden van Spanje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>