Wijn wint het van bier, fris en gedistilleerd

De consumptie van bier, frisdranken en gedistilleerd in Nederland loopt al enkele jaren langzaam terug. In 2005 is de afzet licht gedaald. Dit blijkt uit het jaarverslag 2005 van het Productschap Dranken, dat deze week is verschenen.

Daarentegen rapporteert het Productschap Wijn nog steeds ieder jaar een stijgende consumptie.

Wijn wint! Haha.

De daling in de consumptie van frisdranken, bier en gedistilleerd is te wijten aan de weinige zonnige momenten, de economische situatie en de demografische ontwikkelingen in ons land. Deze zetten een rem op de verkopen. Voorts speelt de verzadiging van de markt voor dranken en voedsel, die in Nederland al enige tijd zichtbaar is, een belangrijke rol. Tot slot hebben de diverse branches te maken met specifieke afzet remmende issues zoals de overgewichtproblematiek en de waardering van alcohol in de multiculturele samenleving. Remmen deze factoren de groei aan de volumekant, aan de omzetkant speelt nog steeds de supermarktoorlog een belangrijke rol. Daardoor zijn de prijzen van bier, frisdranken, waters en siropen tot een historisch dieptepunt gedaald.
De verwachtingen voor de toekomst zijn niettemin gematigd positief. De economie zal aantrekken, hetgeen een gunstig effect heeft op de consumentenbestedingen. Bovendien is de export van Nederlands bier nog steeds stijgende. Daarnaast zetten de branches in hoog tempo nieuwe product- en verpakkingsconcepten op de markt, waardoor de afzet en de rentabiliteit worden bevorderd. Daarbij wordt met name ingespeeld op de vraag naar calorie-armere producten (frisdrank) en naar meer gemak (frisdrank en bier).

Hoofdelijk drankenverbruik in Nederland (in ltr)
2003 2004 2005
Frisdranken 95,3 94,2 93,2
Bier 80,5 79,4*) 78,1
Gedistilleerd**) 1,5 1,4 1,3
*) recent gecorrigeerd cijfer
**) in liters pure alcohol

Wijn is ongeveer 40 liter en stijgt…

Lees ook:VINEXPO: EEN REIS OM DE WERELD IN VIJF DAGEN
Lees ook:Sherry is uit
Lees ook:Rusland – Moldavische wijn weer toegelaten
Lees ook:Wereldmarkt voor wijn gaat dit jaar 5% groeien in liters
Lees ook:Bubbelland numero uno: Italië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>