Sherry is uit

Sinds Joep van het Hek is sherry het niet meer. Door Joep werd je dan gelijk uitgescholden voor Gooise sherry trut, en sindsdien kan je geen sherry meer drinken in Nederland.

Dat vindt Vinos de Jerez niet. Zij promoten de streek en de wijnen. Het voornaamste wat ze heel goed hebben gedaan is dat de enorme sloten sherry van vroeger niet meer te verkopen zijn en dat ze voor kwaliteit moeten gaan met minder hoeveelheden. Daarvoor hebben ze in de streek zelfs oogstquota ingesteld en kopen ze wijngaarden op om de productie te temperen.

En met de oogst van 2006 zien ze al resultaat.

De Federatie realiseert zich ook dat de grootste uitdaging voor de komende jaren de kwaliteitsdefinitie van sherry zal zijn.

Hiertoe is enkele jaren geleden het “Strategisch Plan” in gang gezet. Dit plan is een effectief middel gebleken en wordt binnenkort afgerond. Het heeft echter niet kunnen voorkomen dat de winstgevendheid op diverse markten is gedaald.

Daarom heeft het bestuur van Fedejerez een ingrijpende reductie van het afzetquotum voorgesteld tijdens de Algemene Vergadering van de Consejo Regulador, het regulerende en controlerende orgaan van de D.O. Vinos de Jerez y Manzanilla. Het voorstel is unaniem aangenomen en wordt nu voorgelegd aan het Ministerie van Landbouw, om op 1 september 2006 in werking te treden. Dit is een zeer belangrijke stap in de reeks maatregelen die de rest van de organisaties binnen de sector al is overeengekomen. Deze maatregelen zijn gericht op een zo goed mogelijk evenwicht tussen vraag en aanbod in de gehele wijnproductieketen van de D.O. Vinos de Jerez y Manzanilla. Dus: vanaf de druif in de wijngaard tot en met de afzet van de wijn op de markt.

Om de kwaliteit van het solera-systeem te garanderen, voorziet de wijnwetgeving van Vinos de Jerez in een gereguleerde verkoop van de wijnvoorraad. Een bodega kan slechts een bepaald deel verkopen van de wijn die hij op voorraad heeft. Of, anders gezegd, van de wijn die ligt te rijpen in zijn solera. Vorig jaar werd er wereldwijd 86 miljoen liter Vino de Jerez en Manzanilla afgezet; zo’n 38% van de voorraad in de kelders.

Het voorstel van Fedejerez voorziet in een afzet die gebaseerd is op de verkoop van het jaar ervoor: er mag dus niet méér wijn verkocht worden dan de markt kan absorberen. Het voorgestelde percentage komt uit op ongeveer 28% van de wijn die in de soleras ligt te rijpen. Voor iedere bodega zal een eigen afzetquotum worden vastgesteld. Ieder jaar zat het afzetquotum worden bijgesteld, al naar gelang de ontwikkeling van de markt.

De wijnproducenten willen de traditie en eeuwenoude kwaliteit van de sherrywijnen blijven waarborgen en ook de winstgevendheid bevorderen. De vermindering van het afzetquotum zal gevolgd moeten worden door een reductie van de wijngaarden van de D.O. Vinos de Jerez y Manzanilla.

Lees ook:Wat is manzanilla sherry?
Lees ook:A TASTE OF SHERRY
Lees ook:Sherry is hot?
Lees ook:Nederlands Wine and Food Festival 2011
Lees ook:20 nov Jancis Robinson in Nederland

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Sherry is uit

  1. Aranka

    Sherry is uit. Is het ooit in geweest dan? Bij een bepaald publiek was het een hele tijd in trek, ja, maar in? Gelukkig is image en trends niet alles en kunnen we altijd nog zelf proeven. Dan blijkt zo’n sherry ineens verbazend lekker te zijn!

      /   Reply  / 
  2. Anda

    Is sherry uit? Nederland is nog steeds een van de grootste exportmarkten voor Vinos de Jerez. En steeds meer restaurants zetten een goede sherry op hun wijnkaart of schenken ‘m als onderdeel van een wijnarrangement. Misschien dat Youp en de zijnen geen sherry drinken. Maar wijnliefhebbers die kennismaken met de geweldige smaken van sherry zijn per definitie enthousiast.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>