Een Amersfoortse wijnspijswandeling

In het ‘zoveelste’ weekeinde  Kramer-versus-Wüst gingen wij hier ook van het ene feestje naar het andere met als afsluiting op zondagmiddag de Wijnspijswandeling in Amersfoort. Een mooi concept om de beste restaurants in een stad te ontdekken. Een culinaire ontdekkingstocht waarbij je en passant de hele geschiedenis van de stad meepakt. Zeker als je in een oude stad als Amersfoort bent. Deze nederzetting kreeg in 1259 stadsrechten van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden. In de akte, waarin aan Amersfoort stadsrechten werd verleend werd het stadje omschreven als een oppidum, dat wil zeggen dat de stad versterkt was, waarschijnlijk door een aarden wal, wellicht met poorten. Tegen het einde van de 13e eeuw werd de eerste stenen muur gebouwd, met een lengte van 1550 meter, en omgeven door een gracht. Op de plattegrond van het centrum van Amersfoort is deze eerste stadsmuur nog goed terug te vinden. (allemaal van Wikipedia!)

Aan de hand van mijn aantekeningen tijdens onze wandeling, wat foto’s en wat commentaar volgt hier onze impressie van de Amersfoortse wijnspijswandeling!
‘t Bloemendaeltje

Varkenswangetje van Ibericozwijn met aardappeltruffelpuree

Mooie combinatie ratatouille zoetzuur paprika, tomaat, augurk en een cresje op een leisteentje.

Na ons hier nog 230 te gaan! Ze doen bij het ‘t Bloemendaeltje voor het eerst mee. Van ons mogen ze blijven! De Carmenere in het glas komt uit Chili. Een volle en sappige slok! Ruim aan de maat. Wel heftig om daar als eerste mee te beginnen…:)

 

De Aubergerie

We vervolgen onze route met de uiterst duidelijk routebeschrijving en kaart en stappen in de wereld van Zuid-Afrika. In het glas Stellenbosch houtgerijpte Chenin blanc/Sauvignon blanc van Beau Joubert bij moderne flammenkuchen uit de Alsace. Gel van buikspek, crème van Munster. Een krokantje van zuurdesem. Niet verkeerd.

 

Blok’s

Dan op naar Blok’s. Terug naar de binnenstad. La Mancha: chardonnay /macabeo bij een frisse ‘huzarensalade’ met King crab. Opvallend hier: iedereen blijft wat langer hangen! Uitstekende huzarensalade met doperwtjes, augurk en boven op de krab.

Wijn is prachtig maar in de wijnspijscombinatie net aan. Mooi is de wijn zeker, maar is ze uitgesproken genoeg bij dit gerecht?

Diner

Daarnaast is Diner. Mannen keurig in het zwart, wij aan een hippe hoge tafel en kijken zo de open keuken, lekker vol hier ook. Mensen genieten.

De wijn: Flor de Nelas. (Nelas ligt in de Dão, Porturgal). Bij rillettes van Veluws eend en een papille van knolselderij.(Perfect uitgelegd door gastheer, hoe dat drogen gaat met siliconen matten!)

De wijn is iets te heftig voor de wat vlakke eend. Het ziet er prachtig uit . Goed verzorgd. Duidelijk ‘gastheren’ die de mensen willen pleasen! Hier snappen ze het echt wat gastheerschap is! Komen terug!

 

De Raadpensionares

Hier worden we verrast met een salade van lichtgerookte zalm en een Pinot Blanc van de Cave de Turckheim uit de Alsace.

Jammer dat de wijn al ingeschonken staat. Men verwacht hier blijkbaar heel veel gasten tegelijk.

 

M

 

Een vrolijk, zonnig restaurant in het hart van de stad bij Flehite aan het grote Spui, hoek Westsingel. Zomerse uitstraling in een licht pand. Ook hier een wijn uit La Mancha. Condesa Leganza Verdejo bij zalm-marbré met een pistache crème, mierikswortel en inktvis-mayonaise.

Een waarlijk hippe tent met een leuke informatieve kaart in een wat onaantrekkelijker jasje met te veel plastic. Hierdoor een beetje de uitstraling van een wegrestaurant. Da’s nou jammer, maar ook het enige minpuntje, want de bediening heeft er hier ook duidelijk veel zin in!

 

Saffraan

Nog een sterretje meepikken. Handgerolde couscous, snijboon en langoustine met een wijn van druiven uit de Marche: maceratino en de locale pecorino, uit die oostelijke Italiaanse streek onder Umbria! Lekkerrr! De wijn is een IGP van Fontezoppa. De bediening heeft een beetje haast. Of misschien zijn wij al nummer 240 die aanzitten! De dames en heren lopen hier in keurig grijs. Het komt wat stijfjes over. Net alsof alle hotelschoolstudenten hier voor het eerst op stage zijn.

De wijn is briljant lekker. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding :)

Merlot

Marsanne-grenache. Coteaux du Languedoc. Les Romanes. Rijpe tonen, ietsjes te warm. Het geelrijpe fruit, onder de houttonen komt er daardoor wat moeizaam boven uit. Perfect bij de het uiterst malse vleesje.

Dit is onze laatste stop! Lekker. Even na genieten met nog een glas wijn. Ik toch nog een keer de Romanes, ME neemt een Zuid-Italiaanse Primitivo Quata 29!

Wel, wat een middag. We hebben ons zeer vermaakt en echt genoten. Ter plekke besluiten we om dit nog eens te gaan doen. In Utrecht of zo, misschien in Deventer wel. Die oude stadjes spreken ons wel aan! Gaan we met de zussen van ME…!

 

Lees ook:Een bloggerstrip in Tours
Lees ook:Smokkelwijn
Lees ook:Riedel komt met nieuw glas
Lees ook:Nederland houdt wel degelijk van wijn
Lees ook:Oogstbericht uit Chili

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>