Nederland houdt wel degelijk van wijn

Tijdens Horecava / Wineprofessional, de jaarlijke beurs voor alles wat met de horeca en met wijn te maken heeft, organiseren Samuel Sanders en Raymond Janssen een dagelijkse talkshow onder de titel Tafel voor twee. Vanmorgen was de eerste, waarbij drie wijnspecialisten aanschoven. Het ging om master-chef Alain Caron, wijnjournalist Cuno van ‘t Hoff en wijnverkoper Gijs den Hollander van Sterwijnenthuis.nl. De show vindt plaats in delicatessenzaak Feduzzi in de Scheldestraat, bewust ver van het gewoel van de drukke beurs.


De drie wijnkenners waren het er over eens: er valt nog veel winst te boeken in Nederland wijnland, maar de Nederlander is wel degelijk geïnteresseerd in wijn. Allerhande onderwerpen kwamen aan bod, onder meer de hoge prijzen van wijnen. Den Hollander: “In Nederland zijn er restauranteigenaren die beweren dat een bepaalde wijn ‘van hen’ is.” De eigenaar van Sterwijnenthuis.nl doelt op ondernemers die bepaald niet blij zijn dat de wijnen die zij serveren voor aanzienlijk minder geld online te koop zijn. Dat verklaart het succes van zijn website. Den Hollander verkoopt wijnen uit sterrestaurants voor aanmerkelijk lagere prijzen.

Dure huisvesting
Ook de vaak dure huisvesting van restaurants zou de prijs van omhoog drijven. Van ‘t Hoff verklaart: “Maar natuurlijk kun je niet alleen de hoge huurprijzen van a-locaties mee laten wegen”. Veel restauranthouders gaan gebukt onder de hoge huurprijzen, die zij maandelijks voor hun bedrijfspanden betalen. Dat dat ook anders kan, weet Alain Caron. Hij was onlangs in Parijs, waar hij te gast was in ‘een absoluut ‘vervallen’ pand in de Périferique. Maar daar werd zo goed gekookt. Den Hollander is duidelijk: “Je hebt als ondernemers eigenlijk een probleem met jezelf als je je marge niet kunt verklaren.”

Lekker wijntje
Een andere punt dat door de heren ter sprake werd gebracht, is dat er nog veel te moeilijk wordt gedaan rondom wijn. De uitdrukking ‘een lekker wijntje’ lijkt uit den boze en ook ‘aangelengde wijnen’ maken de discussie over wijn onnodig ingewikkeld. Van ‘t Hoff: “Als duidelijk is dat het gaat om aangelengde wijnen en ze smaken goed, vind ik dat helemaal niet erg. Als het maar duidelijk is.” Caron: “Als ik voor mensen kook en ze vragen me welke wijn ze erbij moeten drinken, stuur ik ze eerst zelf naar de slijter. Laat ze maar gaan proeven.” Ook het soms dwingende advies van sommeliers komt de keuze van de consument niet altijd ten goede, weet Van ‘t Hoff. “Ik was laatst op een bijeenkomst over bier en daar werd heerlijk eenvoudig gewoon over het product gesproken. Dat zou met wijn ook moeten gebeuren.”

Fransman Caron zou graag zien dat Nederland over een jaar of vijf ook bekend staat als een land waar je lekker kunt eten en drinken, maar dan zullen de ondernemers hard aan het werk moeten. “Elk eetcafé zou eens een dag een sommelier moeten inhuren en hem van goed advies moeten voorzien.” Van ‘t Hoff beaamt. Hij wordt daar zo nu en dan voor benaderd en dat levert vaak leuke adviezen op.

De Nederlander lijkt dus wel degelijk geïnteresseerd in wijn maar zal wel geholpen moeten worden met de aanschaf, zo veel is duidelijk. Ook de horeca zal daarin een rol moeten spelen. Luisteren naar de gast is daarbij van het grootste belang.

Bron

 

Lees ook:Wijnexperts over eerlijke wijn tijdens Horecava
Lees ook:Toenemende commotie rondom Sterwijnenthuis.nl
Lees ook:Webwinkel met restaurantwijnen
Lees ook:Social media-concept DO IT gelanceerd
Lees ook:N,F&R van vandaag de dag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>