Vinoblesse, de strijd om de natuurwijnen

In de aanloop naar de grote overzichtsproeverij van Vinoblesse [1] eind Maart 2012 vraag ik Tjitske Brouwer naar haar visie op de huidige wijnbouw. Ik wil vast een beetje een voorsprong hebben, want in juni hebben wij MVio ook een masterclass van haar. Over biologische wijnbouw natuurlijk. Dus ben ik extra geïnteresseerd en oplettend.  Het is grappig dat ze duidelijk te kennen geeft, wars te zijn van opsmuk en dikdoenerij. ‘Interessante wijntjes’  komt in haar vocabulaire niet voor. Wijnsnobisme is aan haar niet besteed.

 

“Wat moet je vooral niet moet doen: generaliseren over natuurwijn, bio, biodynamie of wat dan ook. Bij goede wijn maken gaat het om talent, vakmanschap en een zekere bevlogenheid. Sommigen kunnen het aan om extreem te werken. Geen enkele methode garandeert succes. Binnen alle stromingen zijn topwijnen te vinden, ook bij conventioneel.

Het is wel een trend om natuurlijker te werken en elegante wijnen te maken. In de Bourgogne bijvoorbeeld heeft men weer oog voor de transparante, geschakeerde robijnrode kleur die pinot noir kan hebben, het hoeft niet meer zo donker te zijn.

Ook zoekt men naar de ideale cuve. Bij natuurwijnen mijdt men liever roestvrijstaal omdat het materiaal niet ademt en een zekere elektrische lading heeft. Je ziet steeds vaker houten of betonnen cuves (vierkant, rond, klein groot), glasfiber en hier en daar een aardewerken amfora. Waarbij de Gregoriaanse die ingegraven wordt (Gravner uit Friuli bv) meer aan het toeval overlaat dan de Spaanse (Foradori uit de Dolomieten) die boven de grond staat…. Producenten die wel met houten vaten werken kiezen steeds vaker voor klassiek 15% nieuw, om zo de vaten op tijd te vervangen en zo min mogelijk houtsmaak aan de wijn te geven. Ook zie je steeds meer ‘tonneaux’ (500 liter vaten).

Elegantie in de smaak kun je in de wijngaard bevorderen door balans te zoeken. Om de rijpheid van de druiven te bepalen kijkt men allang niet meer alleen naar het suikergehalte. Het streven is om fenolische rijpheid te bereiken met behoud van zuren. Bij biologisch werken ‘verhouten’ in de regel de twijgen een week eerder zodat het rijpingsproces van de druif kan beginnen voordat (te veel) zuren afgebouwd zijn. Er zijn meer factoren van biologisch werken te noemen die elegantie en complexiteit verhogen maar ik zal het hier niet te lang maken.

Trends vind ik altijd zo lastig. We gaan gewoon onze neus achterna… Op zoek naar lekkere wijn. We extrapoleren wel het natuurlijke. We hebben mooie nieuwe wijnen gevonden maar zijn even zo trots op de producenten waar we al 25 jaar meer werken zoals Bertrand Ambroise, zijn Bourgogne Blanc is echt een zaaltopper net zoals het trio wit, rosé en rood van Château Lastours uit Gaillac: klassiek authentiek voor alledag. Nieuw dit jaar uit de Bourgogne de wijnen van Pierre Fenals (Maison en Belles Lies). Van Aligoté tot Puligny-Montrachet zonder sulfiet, niet bio, wel met groen tussen de ranken. Geen oxidatieve maar eerder een frisse stijl. De geur is niet heel uitgesproken maar ‘en bouche’ zijn de wijnen zeer compleet en loepzuiver en…. Superelegant (rijping op barrique en tonneau). In Blaye vonden we Château la Haie, heel drinkbaar en sappig merlot en toch ook heel erg Blaye (paddenstoel, aards) en minder dan 10 mg/l sulfiet (rijping op beton). In Italië heeft Elisabetta Foradori (Dolomieten) ons gevraagd haar ambassadeur in Nederland te zijn. Haar huidige stijl is illustratief voor de zoektocht naar meer elegantie waar ik het eerder over had. Zij heeft naam gemaakt met haar cuvée Granato (een echte wedstrijdwijn) maar heeft na 25 jaar wijn maken meer behoefte aan verdieping en elegantie in de wijn en verbondenheid met de natuur. Zij kiest in 2000 voor biologisch en niet veel later voor biologisch-dynamisch werken. Biodynamie in wijngaard en kelder. Zo maakt ze een witte (Nosiola) en twee rode (Teroldego) wijnen op de Spaanse amfora. De porositeit en de slechts langzaam veranderende temperatuur zorgen voor zijdezachte tannines.”

Een ding is zeker, wie zondag 25 maart tijd heeft, raad ik aan de overzichtsproeverij te bezoeken. Via inschrijving  op de website van Vinoblesse  kunt u zich aanmelden.
Bijdrage in de kosten:  € 12,50 te voldoen bij entree. Reserveren is noodzakelijk.

Aansluitend nog een mooie wandeling door het natuurgebied van Kasteel Groeneveld. Helemaal in stijl!

Voor wie zelf nog veel meer wil weten over biologische wijngaarden en natuurwijnen kan terecht bij een masterclass van Tjitske Brouwer verspreid over twee dagdelen.


[1] Drakenburg – ‘De Schaapskooi’ Dr. A. Schweitzerweg 1 Baarn www.drakenburg.nl

 

Lees ook:Feature: Bourgogne wijnboer Antoine Jaboulet Vercherre
Lees ook:Limburgse wijnvaten voor China
Lees ook:Net gesurfd: Met haar neus in de druiven
Lees ook:Wat is Mâcon?
Lees ook:Nieuw eik, oud eik, wat betekent dat?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vinoblesse, de strijd om de natuurwijnen

  1. Marja van Beek Auteur

    Dank je voor de tip André! Die zijn inderdaad erg leuk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>