Laagalcoholische Mostovino van La Vialla

Laagalcoholische wijnen zijn in, en steeds meer producenten experimenteren ermee. Dit voorjaar bracht ook het Italiaanse Fattoria La Vialla een wijn met 7% alcohol op de markt, Il Mostovino.

Zij omschrijven hem zelf als ‘lichte, zoete wijn van sangiovese, canaiolo en aleatico druiven’. De rijpe druiven worden geperst en ondergaan een normale gisting. Wanneer het alcoholgehalte echter op 7% is en de restsuikers tussen de 80 en 90 gram per liter, wordt de wijn gekoeld, om de gisting te stoppen. Daarna wordt hij gefilterd, maar blijft wel troebel; de wijn heeft een beetje droesem. Eenmaal op de fles wordt hij bij lage temperatuur (80 ºC) gepasteuriseerd. Hierdoor wordt de Mostovino langer houdbaar, zonder dat sulfiet toegevoegd hoeft te worden. Op het etiket staat dan ook ‘bevat GEEN sulfiet’.

Volgens La Vialla smaakt de Mostovino goed bij kazen en gebak, op de picknick en bij de borrel. Ik ben eigenlijk wel benieuwd, met dat hoge suikergehalte…..

Iemand al ervaringen met Il Mostovino?

Lees ook:La Vialla in de prijzen
Lees ook:De rode wijnen van het Gardameer
Lees ook:Killivis met wijn, gezonder bestaat niet…
Lees ook:Wijn bewaren, langer met stikstof
Lees ook:Onklare wijn

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Laagalcoholische Mostovino van La Vialla

 1. niels van laatum

  Goed spul! Net twee dozen besteld. Lekker druivensapje, ongefilterd, licht mousserend en weinig alcohol. Perfect voor de Paaslunch. (ik maak een beetje reclame, krijg ik mss een flesje gratis)

  Groet, Niels van Laatum

    /   Reply  / 
 2. Mariëlla

  Als je me een verslagje van het succes bij de paaslunch stuurt, plaats ik het! Met foto natuurlijk! En als je een fles uit de dozen kunt missen, wil ik het graag tegen betaling kopen van je.

    /   Reply  / 
 3. niels van laatum

  Ik ga mijn best doen. Eerst afwachten of mijn column over mousserende wijn op By The Grape geplaatst wordt, daar noem ik hem namelijk ook al in. Dat van die Paaslunch was meer overdrachtelijk bedoeld; niet zozeer voor mezelf maar vooral als tip!

    /   Reply  / 
 4. Mariella Beukers Auteur

  Je column is geplaatst, gefeliciteerd! Ben ondanks dat toch benieuwd naar de proefresultaten, daar of hier ;-) (Of op je eigen blog natuurlijk…)

    /   Reply  / 
 5. niels van laatum

  Ik zal er nog eens een serieuze proefnotitie aan wagen. Voorlopig is het simpelweg er van genieten! Ik heb wel een flesje voor je. Ga binnenkort toch weer bestellen want iedereen die het proeft is enthousiast en verrast. Hoe wil je dat doen? Opsturen, ophalen? Ik woon in Warmond (bij Leiden).

  Groet, Niels.

  Volgen op Twitter? http://twitter.com/nezpourvin

    /   Reply  / 
 6. Marlies

  Deze mostovino is helemaal geweldig!!!!!!!!!

    /   Reply  / 
 7. Marlous

  Waar kan ik de Mostovino bestellen ben nl erg benieuwd.

  Marlous

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>