De rode wijnen van het Gardameer

De rode wijnen van het Gardameer
Het noorden van Italië is nog steeds een populaire vakantiebestemming. Vooral veel gezinnen en stellen reizen ieder jaar weer richting het Gardameer. Van oudsher is dit een bijzondere wijnstreek. De Romeinen verhandelde de wijn met het Midden-Oosten. De wijn moest dus lange afstanden kunnen afleggen en daarom werd er honing en hars toegevoegd om de wijn langer houdbaar te maken.
Dat is natuurlijk zonde van de smaak. Een bevolkingsgroep genaamd de Raeten vonden daarom een manier uit, waardoor de wijn uit zichzelf langer houdbaar werd. Zij lieten de druiven eerst drogen in de zon, waardoor het suiker gehalte geconcentreerd werd. De wijn werd zoeter en daardoor langer houdbaar.

Rode wijn reis van de Valpolicella naar Bardolino
De rijke geschiedenis van de wijnen rond het Gardameer, zorgen ervoor dat je vandaag de dag smaakvolle reizen kunt maken langs de verschillende wijngebieden. De reis begint in het dal van Valpolicella. Hier woonden de Raeten die voor de typische wijnproductie gezorgd hebben. De streek staat nu nog steeds bekend om de Recioto en Amarone wijnen.
De druiven van deze wijnen worden eerst een aantal maanden in de zon gedroogd, waarna de wijn minstens voor een jaar gerijpt wordt in eikenhouten vaten. De Recioto uit deze streek is een zoete wijn. Niet alle suikers worden omgezet in alcohol en dat maakt dat deze wijn nog steeds vrij lang houdbaar is. De Amarone is wat droger van smaak en heeft een hoger alcoholpercentage.
Vanuit het dal van Valpolicella kun je doorreizen naar Sirmione en Salò waar van bekende druivensoorten zoals Carbernet, Nerlot en Pinot Nero intens rode wijn wordt gemaakt. De wijn uit dit gebied is droog en heeft een licht zure smaak.
Deze kleine rode wijnreis eindigt in het eeuwen oude Bardolino. Hier wordt al wijn geproduceerd sinds de prehistorie en dat is te proeven in de rijke Bardolino DOC wijnen. De wijnen uit dit gebied staan bekend om de samenwerking tussen de verschillende druivensoorten. Deze wijnen worden samengesteld aan de hand van de kleur, de smaak of de afdronk die een druif geeft. Samen geven de druiven de karakteristieke smaak aan de Bardolino wijnen.

 

Lees ook:Wijn rond het Gardameer
Lees ook:Druivenrassen: Corvina
Lees ook:Gerecyclede Amarone
Lees ook:Kijkje bij een wijnmaker in Franciacorta
Lees ook:Laagalcoholische Mostovino van La Vialla

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>