Waarde wijnexport Oostenrijk stijgt

Officiële cijfers gepubliceerd door Statistics Austria geven een aangename verrassing. In het eerste half jaar van 2011 steeg de waarde van de Oostenrijkse wijnexport, ondanks problemen met de vraag. Vorig jaar leverde de oogst namelijk 40% minder wijn in volume dan eerdere jaren.

Oostenrijkse Qualitätswein is enorm populair, zowel in Oostenrijk als op internationale markten. Ondanks de daling van de geëxporteerde hoeveelheden wijn steeg de totale waarde van de wijnexport met 2 procent. De gemiddelde prijs per liter wijn is gestegen van 1,88 euro naar 2,65 euro. Dit betekent een daling van het marktaandeel van de Oostenrijkse wijn in entry-level prijsklassen, zowel in Oostenrijk als in het buitenland. Het indrukwekkende verkoopresultaat is het gevolg een sterke stijging in de verkoop van kwaliteitswijn in de mid-range en premium prijscategorieën.

“Een hoge kwaliteit van de oogst 2011, in combinatie met voldoende wijn, betekent dat we kunnen streven naar een nieuw exportrecord in 2012, met verhoogde volumes. Ons doel is om Oostenrijkse wijn uit de neerwaartse spiraal van lage prijzen te halen; we streven naar een gemiddelde prijs van 3 euro per liter op de lange termijn “, legt Willi Klinger van de Oostenrijkse Wine Marketing Board uit. Klinger is zeer blij met de huidige trend.

Oostenrijk had tot 2005 grote wijnoverschotten. In 2003 werd bijvoorbeeld  83 miljoen liter wijn geëxporteerd met een totale waarde van slechts 67 miljoen euro. Dit komt overeen met een gemiddelde prijs van 0,81 euro per liter. Het volume van geëxporteerde bulkwijn was meer dan 60 miljoen liter, vergeleken met slechts 23 miljoen liter die geëxporteerd werd in flessen. Gedurende de eerste zes maanden van 2011 is het volume van geëxporteerde bulkwijn teruggebracht tot minder dan vier miljoen liter, terwijl de uitvoer van wijn op fles 20 miljoen liter was.

Verheugend is ook dat de exportwaarde van Oostenrijkse wijn naar Nederland en Zweden steeg met 22 procent in volume en 50 procent in waarde!

[Persbericht Oostenrijkse Wine Marketing Board]

Lees ook:Recordoogst Nieuw-Zeeland
Lees ook:Oogst in Spanje
Lees ook:Kwart van wijn in Frankrijk verkocht in bag-in-box
Lees ook:Export wijn uit Duitsland groeit met 4%
Lees ook:Oogstbericht Duitsland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>