Oogst in Spanje

Wijnoogst Spanje 2009

De wijnoogst 2009 in Spanje is wat kleiner uitgevallen dan aanvankelijk geraamd. De meest recente schatting gaat uit van 38 miljoen hectoliter tegen nog 40 miljoen in augustus. In 2008 bedroeg de opbrengst 41,6 miljoen hectoliter. Verantwoordelijk voor de bescheiden opbrengst zijn de aanhoudende droogte sinds het voorjaar en de hoge temperaturen in vooral het zuiden van Spanje. Niettemin is de druivenprijs onder druk komen te staan vanwege een afgenomen vraag vanuit de markt als gevolg van stagnerende verkopen, zowel in binnen- als buitenland..

Spanje – Dalende export

In het eerste halfjaar van 2009 is de Spaanse wijnuitvoer vergeleken met dezelfde periode in 2008 gedaald met 16% in volume tot 703 miljoen liter en met 15% in waarde tot 792 miljoen euro. De hardste klappen vielen bij de eenvoudige tafel- en bulkwijnen (-23% in volume en – 28% in waarde). Bij gebottelde wijnen was de daling minder dramatisch met een teruggang van 12% in volume en slechts 2,7% in waarde. De gemiddelde prijs per liter uitgevoerde Spaanse wijn steeg zelfs met 1% tot € 1,13.

Spanje – Prima oogst 2009 voor Somontano

De oogst in de DO Somontano is dit jaar uitgekomen op 17,6 miljoen kilo druiven. In vergelijking met 2008 betekent dat een stijging in volume met 6%. Dankzij de gunstige weersomstandigheden verliep de pluk probleemloos en zonder onderbrekingen. De oogst duurde van 17 augustus en 28 september en leverde kerngezond fruit van bijzonder goede kwaliteit dankzij het warme en droge zomerweer. Belangrijkste blauwe druivenrassen waren, in volgorde van opbrengst, cabernet sauvignon met 5,2 miljoen kilo, merlot met 4,3 miljoen en tempranillo met 2,1 miljoen, terwijl syrah voor het eerst boven 1 miljoen kilo uitkwam.
Bij de witte was chardonnay nummer 1 met bijna 2,4 miljoen kilo, gewürztraminer 2 met ruim 0,9 miljoen.
Tijdens de oogst zijn de huidige 32 wijnbedrijven van Somontano begonnen met een proces van zelfcertificering op basis van een nieuw voorschrift van de consejo regulador van de DO. Dit voorschrift eist strikte controle van het hele productieproces van aanplant tot en met verkoop en is bedoeld ter garantie van een hoge kwaliteit. Het aantal producenten binnen de DO blijft intussen groeien. Binnenkort hoopt de 33e van start te gaan in de omgeving van Barbastro.

Spanje – Biologische wijnbouw in opmars in Catalonië

In de eerste acht maanden van 2009 is in Catalonië de oppervlakte van wijngaarden met biologische teelt, c.q. in de overgang naar biologische teelt, met bijna 35% toegenomen. Het areaal steeg van 2241 hectare op 1 januari tot 3031 hectare in augustus. Die toename was groter dan die over heel 2008.

Bron WIC

Lees ook:Waarde wijnexport Oostenrijk stijgt
Lees ook:Recordoogst Nieuw-Zeeland
Lees ook:Australië – Kleinste oogst sinds zeven jaar
Lees ook:Export wijn uit Duitsland groeit met 4%
Lees ook:Oogstbericht Duitsland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>