Oogstbericht 2006: Australie

Australie

De afgelopen maanden hebben we veel discussie gehad over de overproductie en tegelijk de slechte weersomstandigheden en ziektes in de wijngaarden in Australie. Lees onder andere hier.

Nu is de oogst van 2006 binnen en maken we de balans op: 4% minder geoogst als in het topjaar 2005. Not bad. Weer te veel zelfs gok ik.

De Australische wijnboeren hebben volgens de Federatie van Australische Wijnmakers de voorbije maanden ruim 1,8 miljoen ton wijndruiven geoogst. De terugval is met name een gevolg van iets kleinere oogsten van een aantal rassen rode wijndruiven (-59.000 ton).

Door de lagere prijzen en de teruggelopen rendabiliteit heeft een aantal wijnboeren de keuze gemaakt niet af te oogsten, of te oogsten en niet te vinifiëren, waardoor het volume iets afnam en wat dan op zich weer de prijsvorming ten goede moet komen. Ondanks de kleinere oogst voorziet de Federatie nog altijd grote problemen door te grote voorraadvorming in met name de rode wijnen. Wit lijkt weer iets meer gevraagd te worden, zo wordt gemeld.. Maar de prijzen voor wit blijven dalen, ergo de marges voor de wijnboeren steeds krapper. De sterke koers van de Australische dollar werkt bovendien nog eens in het nadeel van de exporteurs. Het grootste deel van de Australische productie wordt tegenwoordig ‘in promotieprijzen’ aan de man gebracht. Ook in de binnen- en buitenlandse retailbedrijven en dat komt de prijsvorming voor druiventelers en wijnmakers niet ten goede, aldus de Federatie.

Lees ook:Wijnbouwsector in Nederland groeit
Lees ook:Oogstbericht Australie
Lees ook:Minder subsidie in Europa, meer in Australie
Lees ook:Bourgogne 2005 net zo gek als Bordeaux
Lees ook:Grootste wijnbedrijf ter wereld in zwaar weer!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>