Een wijnbouwer is een duizendpoot

De opkomst van de Vlaamse wijnbouw gaat gepaard met ‘groeipijnen en kansen’!

“Verkoop
Wijnbouwers moeten zelf zorgen voor een afzetmarkt. “In Vlaanderen is er enkel toekomst voor wijn als onderdeel van een toeristisch, gastronomisch of cultureel concept”, zegt professor Houben. “Een Belgische fles wijn kost al snel tien euro door de dure grond en het wisselvallige weer. In de supermarkt vind je al lekkere buitenlandse wijnen voor vijf euro. Daarom kun je je wijn het beste aanbieden als streekproduct.”  De sector heeft gesprekken gevoerd met VLAM voor de promotie, maar er zijn nog geen concrete afspraken voor een samenwerking.

Een duizendpoot, dat moet een wijnbouwer zijn volgens Paul Vleminckx. ‘Hij moet niet alleen een goede landbouwer zijn, maar ook een goede wijnmaker én een sterke marketeer. Die combinatie van aspecten maakt het een moeilijke job.”

En dat is niet alleen in België een waarheid als een koe! Dat geldt net zo zeer voor de Nederlandse wijnboeren, wiens aantal ook jaarlijks nog groeit. De grote, zoals bijvoorbeeld St. Martinus in Vijlen en de Apostelhoeve in Maastricht, maar ook de wat kleinere doen er werkelijk alles aan om met hun wijnen in de spotlights te komen. Ze moeten wel!

Het laatste nieuws dat ik hoorde, is dat naast Wijngoed Fromberg, ook deze twee Zuid-Limburgse wijnen zich in de wereld van de bubbels gaan storten door mousseux te gaan maken. Deze Nederlandse Sprankel schijnt, naar wat ik hoorde in de ‘wijnwandelgangen’ tijdens mijn bezoek aan het culinaire event “chateau Maestricht” afgelopen weekeinde, bij de Apostelhoeve al dit jaar op de markt te gaan komen.

Ik houd het in de gaten.

Over de kansen voor de Vlaamse wijnbouw is verder te lezen op de site van het Vlaams infocentrum Land- en Tuinbouw.

Lees ook:Wijnbouw in Nederland
Lees ook:Prijzen voor de Apostelhoeve
Lees ook:Vlaanderen gaat wijnbouw op de kaart zetten
Lees ook:Wijnbouw, je moet het wel kunnen
Lees ook:Belgie als wijnland steeds serieuzer

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Een wijnbouwer is een duizendpoot

  1. René van Druenen

    Wijndomein De Stad Maastricht is qua grootte (4,5 ha) de tweede wijngaard van Maastricht en heeft al ruim een jaar geleden een sprankel in twee versies (brut en sec) op de markt gebracht. Deze wijnen mogen zich, net als de andere rode en witte wijnen van dit wijndomein, tooien met het keurmerk ‘erkend streekproduct’.

      /   Reply  / 
  2. Marja van Beek Auteur

    Geweldig! dank voor de aanvulling.Binnenkort nog een artikel over de wijngaarden alhier, dan zal ik dat er zeker bij opnemen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>