Nederlanders bedolven onder gouden en zilveren wijnmedailles

Ilja Gort, de Nederlandse wijnboer in Bordeaux, heeft deze week in Bordeaux en in London maar liefst zeven belangrijke medailles gewonnen: goud en zilver voor zijn Château la Tulipe de la Garde Bordeaux Supérieur 2011, twee keer een zilveren plak voor zijn Tulipe Bordeaux rosé 2011 en zilver en brons voor zijn Tulipe Prestige Bordeaux Merlot 2010. Hij is van mening dat dit succes deels is te danken aan zijn Nederlandse druivenplukkers.

Gorts wijnen worden gevinifieerd onder supervisie van de befaamde winemaker Michel Rolland.
‘Flying winemaker’ Rolland is verantwoordelijk voor de wijnen op de grote Grand Cru chateaus als Angélus, Ausone, Lascombes, Latour-Martillac, Léoville Poyferré en Smith Haut Lafitte.
‘Dit is waanzinnig!’ juicht een dolgelukkige Ilja Gort. ‘We hebben wel eerder internationale medailles gewonnen, maar dit slaat alles! Ik weet gewoon niet wat me overkomt! Ik heb jarenlang gewerkt met een Australische winemaker. Samen maakten we geweldige wijnen, maar tussen ons bleef het een voortdurende cultuurstrijd over de balans tussen eikenhout en fruit. Sinds mijn samenwerking met Michel Rolland gaat dat helemaal anders. De wijnen hebben een enorme kwaliteitssprong gemaakt. Onze Tulipe Prestige,’ vervolgt Gort, ‘deed dit jaar voor het eerst mee op het Concours International in Bordeaux en wint meteen zilver! Dat is uitzonderlijk, want die wijn is absoluut niet traditioneel Bordeaux. In plaats van de gebruikelijke twaalf maanden lagering op eikenhouten barriques, rijpt de Tulipe Prestige slechts drie maanden op eiken. Daardoor smaakt hij fruitiger en complexer dan die zware Bordeaux Cru’s. Maar,’ voegt Gort eraan toe, ‘tegelijkertijd met het begin van de samenwerking met Rolland, vier jaar geleden, zijn we ook met Nederlandse plukkers gaan werken. Ook dat werpt nu heel duidelijk zijn vruchten af. In de achttien jaar dat ik dit château bezit hebben we met verschillende soorten plukkers gewerkt, maar Nederlanders zijn onmiskenbaar de beste wijngaardeniers. Harde werkers, aanpakkers; bevlogen en toegewijd. Ze brengen liefde in de wijn. En dát proef je natuurlijk ook. Dit jaar gaan we zeker weer met Nederlandse druivenplukkers aan de slag. Ik wil nooit meer anders. Nederlanders zijn goud waard.’

Leuk om even te kijken hoe het vorig jaar er aan toe ging tijdens de oogst:

Lees ook:Ilja Gort fuseert met Baarsma Wine Group
Lees ook:Ilja Gort geeft een ton weg
Lees ook:Gouden Medailles voor wijn met Nederlands tintje
Lees ook:Ilja Gort zingt voor zijn druiven
Lees ook:Ilja Gort presenteert slobberwijntje ‘Slurp!’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>