Goede Bergerac-oogst uit moeilijk jaar

Dit jaar is de winter bijzonder koud geweest. De uitzonderlijk warme en droge weersomstandigheden vanaf februari hebben voor een vroege rijping van de druiven gezorgd. Deze droogte, ongeëvenaard sinds 1930 met een tekort aan water tot wel 80% in april en mei, is onderbroken door regenbuien in  juli, één van de natste en koudste maanden van de afgelopen 30 jaar.

In augustus werden droge en snikhete dagen afgewisseld met soms heftige onweersbuien in de gebieden nabij de Bordelais en in het noorden van de regio. Deze zonnige omstandigheden beloofden een gave vruchtontwikkeling en dit werd versterkt in de zomer. Het resultaat mag er zijn, zowel voor de rode als voor de witte druivenrassen. De voornaamste zorg van de producenten is het voorkomen en bestrijden van oïdium geweest. De meeldauw was niet erg agressief en heeft het vooruitzicht op een overvloedige wijnoogst niet beïnvloed.

De eerste witte druiven zijn al aan het gisten. De wijnboeren verwachten droge sauvignon-wijnen van een goede kwaliteit die door de droge omstandigheden minder aroma van thiolen bevatten. De goudgele muscadelle en de goed rijpe sémillon beloven soepele, droge, volle en zachte witte wijnen en interessante selecties voor de likeurwijnen, mits de weersverwachting van oktober goed blijft.

Rosé en rood
De rosé-druiven gisten inmiddels eveneens in de wijnkelders.  Het verwerken van een toenemende hoeveelheid rosé-perswijn laat vooral de frisheid van het fruit naar voren komen. De hoge en warme alcoholgraad van de voorgaande jaren is beperkt.

Voor de rode wijnen laten de controles op de fenolische rijping een goed kleurpotentieel zien, met langzaam rijpende tannines. Door de vertraagde rijping van de rode druiven en de buien van half september in het westen van de regio, moesten de wijnbouwers perceelsgewijs oogsten. Al met al zullen de producenten dit jaar zowel bewaarwijnen als soepeler, direct drinkbare wijnen  presenteren, uiteraard  afhankelijk van de terroir.

In de wijnkelders is het hectisch door de vertraagde binnenkomst van rode druiven en de eerste druiven voor de sortering van de likeurwijnen. Door afwisseling van regenbuien, ochtendnevel en zonnige middagen van het najaar verschijnt de edele schimmel snel op de witte druiven.

[Persbericht Sopexa]

Lees ook:Verleidelijke Bergerac-wijnen
Lees ook:Rode druiven geoogst bij Wijngaard De Wageningse Berg
Lees ook:2013 is een geweldig Roussillonjaar!
Lees ook:Oogstjaar 2012 in de Alsace
Lees ook:Natuurlijk vinden de duitsers dat de duitse oogst goed is…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>