Genieten van de gastvrijheid van de Ahr

In mijn handen heb ik de ‘Weinliste’ van Burggarten. Burggarten in Heppingen/Ahr, van de familie Schäfer waar ik vandaag precies een week allerhartelijkst ontvangen werd door de familie en de zittende Weinkönigin van de Ahr! Een hele belevenis.  Julia Bertram is een jonge vrouw, een meisje nog haast, maar toch is haar deze eer al ten deel gevallen. Ze studeert Wijnbouwkunde aan de Uni van Geisenheim en dit jaar heeft ze ingeruimd voor werkzaamheden ter promotie van de Ahr. Een zeer hartelijke, spontane meid die graag en met verve over haar Ahr verteld. Ze zal me de hele middag vergezellen, ze praat honderduit dus aan info geen gebrek!

Ik ontmoet haar zoals gezegd bij  het Weingut Burggarten. Het startpunt van een rondleiding Ahr! Het Weingut Burggarten heeft er daadwerkelijk alles aangedaan om zo prettig en gemütlich mogelijk over te komen. De kelderrondgang start met een riezen Winzersekt! Fris en fruitig, zoals ik het zo lekker vind.  Ik struin door de vatenkelder, langs RVS cuves en laat me de proefglazen ruim aanleunen! Fris wit en aangenaam rood.  Riesling, Weissburgunder ( op Barrique!) en Ahr-Chardonnay komt allemaal voorbij, maar ook Portugieser, Dornfelder en Frühburgunder! De laatste is een mutatie van de Pinot Noir en rijpt twee weken eerder af. Hetgeen weer grijze rot voorkomt, heb ik me laten vertellen!

Het wijngoed van de familie Schäfer bestaat naast de wijnkelder en diverse wijn-spijs lokalen, uit veertien bijzondere Themakamers.
Na een plezierige  ‘Wijnmakerslunch’ waarbij de wijnmaker aan tafel zat, vertrekken we naar het centrum van Ahrweiler.  Bad Neuenahr, waar ik in het stijlvolle, maar wel ‘grijze’ Steigenberger Hotel een kamer heb, passeren we op onze route.  Nu volgt een route door de Altstadt van Ahrweiler. Erg leuk is de ‘Roulettewijnproef’ in het midden van het dorp, waarbij je met fiches aan de gang moet om smaken en geuren te classificeren.

Natuurlijk doe ik mee. Maar de zwarte glazen hebben het gewenste resultaat. Bij de wijnen kom ik redelijk ver, maar de spirituosen die ook in het spel zitten, maken het me veel te moeilijk.  Buiten het feit dat ik totaal geen kenner op dat vlak ben, ga ik er op voorhand van uit dat er iets van Weinbrand in de glazen zal zitten. Gewone droge jenever heb ik niet zien aankomen!

Met Alexander Kohnen, de manager van het “ International Wine Institute”  gaan we aan de wandel, richting van de echte Weinbergen in de Ahr. Een gave Rotweinwandeling!  Onderweg hoor ik hem uit over dit Wijninstituut.  Het is een interessant Instituut.  Hier kun je terecht voor alles wat met wijnkennis, organoleptisch proeven, druiven, of wijngerelateerde zaken te maken heeft.

Gaandeweg komen we, terwijl we dalen en klimmen in een ‘oud stukje Duitsland’! Hier maken we de Bunker-Weinprobe mee! Ook wij doen deze en laten ons meevoeren, diep in de Regeringsbunker die hier sinds jaar en dag staat. Hier zie ik hoe men leefden en werkten in deze topsecret omgeving  van BundesRepublik Deutschland.
De bunker is met wijngaarden bedekt en  was ooit, niet te traceren. Inmiddels worden er in en rond deze bunker diverse progammas’s afgewerkt die ook voor kinderen heel erg leuk en interessant zijn! De rondleiding met zaklampen  is een van de spectaculaire tochten voor de kids! Lekker spooky!

Tot slot aan het einde van deze dag zit ik plotsklaps te genieten van een aperitief bij Gastohf Poststuben aan de Stamtisch. Ik geniet!  Verrukkelijke Winzersekt en uiterst aangenaam gezelschap! Wat een verrassing! Ik eet deze avond bij Gabriele en Hans Steinheuer. Ik kan het iedereen aanraden!  Een 2* Michelin keuken en door de Gault Millau  bestempeld als een van de beste Restaurants ter wereld!

Wauw, wat een performance, wat een punktliche Deutsche manier van serveren, van alles tesamen brengen! Hoe anders dan in menig Nederlandse sterrenzaak zijn ze hier nog menselijk eenvoudig gebleven! Fantastisch! Aan het einde van het diner komt de chef nog wat handen schudden en een praatje maken. Ik ben er stil van!

We eten een Voorjaarssalade met kwartel en kwartelei, Spargeln, bizar lekkere Tomaten – consommé, Kalfsmédaillons en tot slot iets bijzonders van Vanilla en Rhabarber! Alles is top. Alles is lekker. Kritiekloos eten we alles op, omdat er eenvoudig weg niets te bekritiseren valt! Vijf-gangen op en top top!

De uitgekozen wijnen voor dit verrukkelijke menu zijn gevarieerd gekozen. Verschillende druivenrassen zoals Grauburgunder, Riesling en een Blanc de Noir Spätburgunder bijvoorbeeld, maar ook met restsüss, van de Blauschiefer, van een Winzergenossenschaft en van een individueel Weingut! Kortom, heel divers!
Het is een momentopname, een dagje kris kras door de Ahr! Een Anbaugebiet vol wijn, vol gastvriendelijkheid en dat alles echt niet zo heel ver van huis, van Nederland! Heel erg aanbevolen!

 

 

 

Lees ook:maatschappelijk verantwoord ondernemen
Lees ook:Riesling Lounge
Lees ook:Hertensalami van Great Glen Game met Riesling
Lees ook:Zuurkooltijd…. met Riesling natuurlijk
Lees ook:Aspergewijn komt uit Duitsland

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Genieten van de gastvrijheid van de Ahr

  1. Bart Oomen

    Heel herkenbaar allemaal ondanks dat ik me hier heb beperkt tot de spätburgunder. Heel eigen karakter in dit prachtige gebied. Leuk artikel!

      /   Reply  / 
  2. Marja van Beek Auteur

    Dank je Bart.Binnenkort volgt er nog een over deze Duitse gebieden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>