Van de hand van Evelijn van Heuven een toepassing uit het boek Smaakstof

Fris & zuren

Als de lente komt en de zon weer gaat schijnen krijg ik altijd een craving voor van die frisse salades. Die waar de zuren vanaf spatten zeg maar. Zuur is een van de vijf basissmaken die onze tong waarneemt, naast zout, bitter, zoet en umami. Deze basissmaken en wijn beïnvloeden elkaar sterk. Bij zuur kan dat zelfs best lastig zijn.

 

Zo’n frisse, bijtende vinaigrette uit mijn salades, daar heeft praktisch elke wijn het moeilijk mee. In dat geval kun je het beste een niet te complexe wijn inzetten met een hoge mate van frisheid in zijn DNA. Denk aan een simpele maar eerlijke Sauvignon blanc of een vrolijke, knisperende Côtes de Gascogne.

 

Zuren zijn een essentieel onderdeel van zowel gerecht als wijn en er is grote interactie tussen de twee. De zuren in een gerecht zorgen ervoor dat de wijn rijker, zwoeler, fruitiger en minder rijk overkomt.

 

Weetje: Wanneer een gerecht weinig zuren heeft en de wijn relatief veel, kan dat resulteren in een onaangename metalige smaak. Door het gerecht iets ‘op te frissen’ met een beetje citroensap kun je deze reactie eenvoudig tegengaan.

 

Sauvignon blanc: De frisse zuren en het stuivende karakter waarmee hij bijna letterlijk het glas uitspringt, zijn de universele eigenschappen van deze wereldburger. De klassieke stijl is uit de Franse Loire met als schoolvoorbeeld Sancerre en Pouilly fumé. Mineraal, droog groen en strak zijn de trefwoorden. In de jaren tachtig ontstond aan de andere kant van de wereld, in Marlborough, Nieuw Zeeland een nieuwe stijl. Deze wijn heeft de zuivere, frisse citruszuren van een Sancerre, maar combineert dat met het volle, sappige, exotische fruit dat witte wijnen uit de Nieuwe Wereld zo kenmerkt.

 

Metafoor Sauvignon blanc: Lady Gaga – stuivend, vol energie, extrovert, duidelijke persoonlijkheid maar met steeds wisselende gedaantes, wereldburger en geliefd bij een groot publiek.

 

 

Bovenstaande artikeltje is samengesteld uit het nieuwe boekje SMAAKSTOF – de magie tussen wijn en gerecht in 4 x 25 tips (bol.com, 9,90 euro, H.J. Edixhoven & E. van Heuven)

 

Evelijn van Heuven

Lees ook:Van Food & Wine en een nieuw boek
Lees ook:Een klassieker uit “De magie tussen wijn en gerecht in 4×25 tips”
Lees ook:Smaakstof: 4 x 25 tips over wijn en gerecht
Lees ook:Witte Bourgogne, schaal- en schelpdieren
Lees ook:Witte Bordeaux bij makreelrillette

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>