Een klassieker uit “De magie tussen wijn en gerecht in 4×25 tips”

Als fervent aanhanger van de leer van de Smaakstijlen was ik blij verrast toen ik zag dat er  een nieuwe pennenvrucht  op dit gebied verschenen was. Elke week geef ik de cursus Food&Wine in Soest.  De  cursisten moeten  daarbij altijd een casus thuis voorbereiden, waarbij het natuurlijk gaat over de relatie tussen gerechten, produkten en wijnen. Soms denkend van uit de wijn en soms vanuit het gerecht.
Aan Evelijn van Heuven heb ik daarom gevraagd eens voor het blog wat voorbeelden te geven waarbij de tipiciteit van een druif en zijn bijzondere eigenschappen terug te vinden zijn in classico gerechten, om maar met de wijn in huis te vallen:).

Dit keer heeft ze vanuit de optiek van hun boek ‘Smaakstof’ (H.J. Edixhoven & E.van Heuven), gekozen voor Italië. Over enkele weken volgt een andere keuze van haar hand.

 

De Maserati onder de druiven: Sangiovese

Sangiovese is een op en top Italiaanse druif die thuis is in het goddelijke Toscaanse land en verantwoordelijk is voor een rits aan klinkende wijnnamen. De bekendste? Chianti. Het was nog niet zo lang geleden dat er maar bijzonder weinig kwaliteitswijn werd gemaakt in deze streek. Chianti werd veelal gebotteld in de klassieke mandfles die (heel toepasselijk) de ‘fiasco’ heet. Gelukkig ligt deze tijd achter ons en kunnen we ons verheugen op heerlijke wijnen gemaakt van deze ongekend veelzijdige druif. Van eerlijke, jeugdig vrolijke tafelwijn, tot wijnen die concurreren met het wijnwereldse neusje van de zalm. Fijn korrelige maar aanwezige tannines die balans krijgen door frisse zuren, wat bitters, subtiele kruiden, gedroogde bloemen, een tikkeltje thee en dat alles afgetopt met duidelijk herkenbare rode kers. De Sangiovese kan het allemaal!

 

Afbeeldingen van de smaakjes erbij: rode kers, aardbei, thee, gerookt, gedroogde bloemen.

 

Metafoor Sangiovese: Maserati Quattroporte – Een alleskunner met klasse én authentiek Italiaans temperament.

 

Wijn spijs klassieker: Pasta Bolognese – De druif sangiovese is niet bang voor de levendige zuren in tomaten. Chianti (classico) uit het betoverende Toscane, gemaakt van deze druif, combineert dan ook hemels met de op tomaten gebaseerde Bolognesesaus. Bellisima!

 

Ook lekker bij: Een scala aan andere Italiaanse (tomaten-) gerechten. Denk ook paddenstoelgerechten en gekruide of geroosterde stukken vlees.

 

Gerechttips:

 

 

Bovenstaande artikel is samengesteld uit het nieuwe boekje SMAAKSTOF – de magie tussen wijn en gerecht in 4 x 25 tips (bol.com, 9,90 euro, H.J. Edixhoven & E. van Heuven)

 

Evelijn van Heuven

Lees ook:Smaakstof: 4 x 25 tips over wijn en gerecht
Lees ook:Van Food & Wine en een nieuw boek
Lees ook:Van de hand van Evelijn van Heuven een toepassing uit het boek Smaakstof
Lees ook:Sangiovese in de Languedoc
Lees ook:Klassieke Chianti Classico

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>