El Bulli, een koninkrijk van kookkunst

Met mijn mond open van verbazing bekeek ik de documentaire over El Bulli, afgelopen donderdagavond: “Koken is kunst geworden en pure chemie bij El Bulli.”  Een documentaire van Gereon Wetzel.

El Bulli, het wereldberoemde restaurant, genoemd naar de buldogs van het Duitse echtpaar Schilling dat het pand ooit bezat.

Op 31 juli 2011 was El Bulli voor het laatst open als restaurant. In 2012 en 2013 gesloten om in 2014 te heropenen als een “culinair onderzoekscentrum”. De naam zal worden veranderd in elBulli foundation. Tijdens de gastronomische beurs in Madrid in 2010 kondigde chef-kok Ferran Adrià aan dat het restaurant in 2012 en 2013 tijdelijk gesloten zou zijn. De tijd zou worden besteed aan het nadenken over en experimenteren met nieuwe recepten en het uitwerken van ideeën voor de dienstverlening van het restaurant[1].

Het met drie Michelinsterren getooide restaurant was slechts zes maanden van het jaar geopend. De telefoon, heb ik me laten vertellen, stond één dag roodgloeiend en dan werden de reserveringen voor het hele /halve jaar aangenomen! Bizar dat je zo bijzonder bent!

Ik kijk en luister, schrijf, noteer flarden van wat ik hoor.

Je weet nooit hoe je op ideeën komt, zeggen ze. Zo aten ze eens een ijsblokje met een hapje vis in Brazilië! Hoppa, het mondgevoel bracht nieuwe inspiratie.

Ze drinken Paddenstoelensap zonder te hallucineren, de sommelier komt erbij en ze praten over yuzu, (zachter en minder scherp dan citroen), venkel, bergamot en obulato, (eetbaar folie van aardappelzetmeel).

Je ziet ze ‘shoppen’ bij de groothandel. Smeken om een seizoenskalender maar die schijnt er niet te zijn?

En in de keuken van het restaurant zien we iedereen zwoegen en zweten, met Ferran op de troon., waar hij lijkt op een samensmelting van de Paus en een gevangenisdirecteur.

El Bulli. De borden zijn zwart en wit. Men werkt en zwoegt. De gerechten worden gefotografeerd.

 

Extravagante, sensuele, kunstzinnige foto’s!

De Gorgonzola Globe.

De Artisjok roos

Verdwijnende ravioli

Goudkorrel uit Modena

Ananas filo

Bevroren roos

Waanzin

 


[1] Bron: Wikipedia

Lees ook:Sotheby’s veilt de ‘wijnkelder’ van El Bulli
Lees ook:Lege schappen in Rusland
Lees ook:Open dag in de wijngaard
Lees ook:Duitsers willen Reinheitsgebot voor wijn
Lees ook:Wijn! Tentoonstelling! Kerstmark! Wijnen&Zn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>