Wijnliefhebbers zijn monogaam…

Er schijnt een verband te zijn tussen de hoeveelheid alcohol die we drinken en het aantal partners dat we hebben! Leuvens onderzoekers tonen een sterk verband aan tussen samenlevingen die drinken en samenlevingen die monogaam zijn.

De Leuvense onderzoekers Jo Swinnen en Mara Squicciarini schreven een paper Vrouwen of wijn? Monogamie en alcohol. De onderzoekers vonden het opvallend dat de twee meest prominente religieuze groepen waar nog polygamie (veelwijverij, om het maar eens kort door de bocht te benoemen) voorkomt – moslims en mormonen – zich ook onthouden van alcohol. Zij onderzochten vervolgens of er een onderlinge samenhang bestaat tussen alcoholgebruik en polygame of monogame samenlevingen. Meer dan 300 verschillende samenlevingen werden onderzocht en telkens bleek er een verband tussen het drinken van wijn en monogamie.

Grieken en Romeinen

In pre-industriële samenlevingen was polygamie meestal de norm. Monogamie kwam op in westerse beschavingen, samen met de verspreiding van alcohol, voornamelijk wijn.

De eerste barsten in deze polygame samenleving vielen samen met de expansie van de Griekse en de Romeinse rijken. Deze culturen verspreidden niet alleen de wijncultuur, maar waren ook de eerste die monogamie propageeerden. Vervolgens bracht de christelijke kerk een nadruk op echtelijke trouw. En op hetzelfde ogenblik werden kloosters centra van brouwen en wijnmaken.

De Industriële Revolutie leidde weer later tot een groei in het drinken van alcohol, omdat meer mensen het zich konden veroorloven om te drinken. Dit viel samen met de definitieve overgang naar monogamie, aldus de twee onderzoekers.

Lees ook:Wijn goed voor hart én overgewicht
Lees ook:Wijnen & Zn in Apeldoorn en De Eerste Apeldoornse Wijnschool zijn er klaar voor
Lees ook:Minder kans op Alzheimer door Cabernet
Lees ook:Jeugd onder zestien zelf strafbaar bij biertje in de kroeg
Lees ook:Twee glazen wijn: meer kans op mondkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>