Export franse wijn in duikvlucht

Zelfs de beste spin doctors kunnen er geen positieve draai meer aan geven: met de Franse wijnexport gaat het van kwaad tot erger. De cijfers over het eerste halfjaar van 2009 zijn zelfs ronduit alarmerend. Volgens de cijfers van de federatie van Franse exporteurs van wijn en gedistilleerd (FEVS) is de uitvoer in die periode, goed voor een bedrag van 3,3 miljard euro, met 24,6% in waarde gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Ook toen ging het al niet goed voor de meeste Franse wijngebieden, maar werd in andere de schijn nog even hoog gehouden.

Regio’s als Champagne en Cognac deden het in de eerste helft van 2008 zelfs nog opmerkelijk goed. En in Bordeaux zorgde het op de markt komen van de hoog geprezen en geprijsde topwijnen van de jaargang 2005 voor een bedrieglijk rooskleurig beeld. Voor gewone AC Bordeaux zag het beeld er toen al heel anders uit. Ook in deze gebieden heeft de realiteit zich inmiddels echter in volle hevigheid doen voelen. Voor Cognac daalde de export met 26% in waarde, voor Bordeaux met 27,5%, voor de Bourgogne met 30% en voor de Champagne met maar liefst 45%. De Rhône wist de schade nog aardig beperkt te houden tot ‘slechts’ -14%.

Als voornaamste boosdoener wordt, hoe kan het anders, de wereldwijde economische crisis genoemd. Vooral traditionele markten laten het momenteel sterk afweten. Het enige lichtpuntje vormt China, maar dat is onvoldoende om de verliezen elders te compenseren. Tot overmaat van ramp is het klimaat in Frankrijk zelf ook verre van gunstig.
Tal van Franse producenten zullen, met de naar het zich laat aanzien kwalitatief goede oogst 2009 in aantocht, met onverkochte voorraden komen te zitten die al dan niet vrijwillig tegen gereduceerde prijzen verkocht zullen moeten worden om ruimte te maken voor het nieuwe jaar. Een buitenkansje voor slimme inkopers?

Bron WIC

Lees ook:China steeds belangrijker voor Bordeaux
Lees ook:Nieuw: verrassende ICE Cognac
Lees ook:Grote drank concerns melden groeiende omzet
Lees ook:Uitvoer Champagne blijft stijgen
Lees ook:3 miljard euro winst voor LVMH

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>